Mi az a kvercetin, és milyen táplálékok bővelkednek benne?

Asztalon gyümölcsök: vörös szőlő, alma, áfonya, eper, narancs.

Asztalon gyümölcsök: vörös szőlő, alma, áfonya, eper, narancs.

A kvercetin nem más, mint egy antioxidáns. Mik is azok az antioxidánsok? Az antioxidánsok olyan erős molekulák, amelyek eredményesen harcolnak a szabad gyökök ellen. A szabad gyökök sok minden miatt keletkezhetnek a szervezetben: többek között ilyen a dohányzás, a rossz ételek fogyasztása és a környezetszennyezés. A szabad gyökök azért is olyan veszélyesek, mivel oxidatív stresszt okoznak, amelynek hatására gyulladás jön létre. A gyulladás talaján pedig olyan betegségek alakulhatnak ki, mint a szívbetegségek, a rákos megbetegedések és a cukorbetegség. A kvercetin is egy ilyen antioxidáns. Most ezt a bioaktív anyagot mutatjuk be, és azt is eláruljuk, hogy többek között milyen táplálékokban lelhető fel.

A kvercetin a növényi vegyületek csoportjába tartozó flavonoid. A kvercetin kiemelkedik a többi flavonoid közül, ugyanis egyedi és nagyon előnyös biológiai tulajdonságokkal rendelkezik. A C-vitaminhoz hasonlóan a kvercetin is egy antioxidáns, amely segít leküzdeni azokat a szabad gyököket, amelyek oxidatív stresszt okoznak.

A kvercetin nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Ahogy öregszünk, úgy értelemszerűen a sejtjeink is öregszenek. A kvercetin egy nagyszerű antioxidáns, amely egy úgynevezett szenolotikus szerként működik a szervezetben, ami azt jelenti, hogy segít az öregedő sejtek eltávolításában a szervezetből, így a megmaradt sejtek fiatalosak és egészségesek lesznek, amelyek nagyon hatékonyan képesek elvégezni a munkájukat.

A kvercetin nagyon jó immuntámogatóként is működik. Egy vizsgálat során azt állapították meg, hogy azok a személyek, akik legalább 12 héten keresztül fogyasztottak kvercetinkiegészítőt, sokkal kevesebb felső légúti panasszal fordultak orvoshoz a téli időszakban, mint azok a vizsgálati alanyok, akik csupán csak placebót kaptak a vizsgálatok ideje alatt.

A gyulladás egy természetes folyamat az emberi szervezetben. Ha azonban hosszú ideig tart, akkor az akut gyulladás krónikussá is válhat, ami pedig oka lehet a krónikus betegségek kialakulásának. Egy vizsgálat során azt állapították meg, hogy a rendszeres kvercetinfogyasztás elősegíti a C-reaktív fehérje normális szintjét, amely nem más, mint egy gyulladást jelző marker.

A vércukorszint szabályozása nem könnyű feladat, főként egy bizonyos kort követően. A kvercetin azonban a vércukorszint szabályozását is megtámogatja.

A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a kvercetin a vérnyomást is képes csökkenteni, illetve a normál tartományban tartani. A kvercetin vércukorszint- és vérnyomás-szabályozó hatása azért is olyan fontos, mivel mindkét érték emelkedett szintje oka lehet a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

Egyes táplálékokban és italokban is megtalálható a kvercetin: vörös szőlő, alma, bogyós gyümölcsök, kelkáposzta, vöröshagyma, brokkoli, zöld tea, hajdina, kapor, kapribogyó.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed