Borbély Alexandra: Sajnálom, hogy nem kapok szerepet magyar filmekben, de Szlovákiában szívesen fogadnak

Többnyelvűségről, új szerepéről és a kettős identitásról is beszélt Borbély Alexandra abban az interjúban, amit a Napunknak adott. Az Európai Filmdíjjal kitüntetett színésznő az Emma és a halálfejes lepke című szlovák film főszereplőnője, amelyben egy magyar özvegyet alakít, aki a Tiso-rezsim alatt bújtat egy zsidó kisfiút. Az Iveta Grófová által rendezett filmet jelöli Szlovákia az Oscarra a legjobb nemzetközi film kategóriájában, a színésznőt arról is kérdezték, hogy amennyiben bekerül a végleges jelöltek közé a film, milyen érzés lenne egy szlovák filmet képviselve megjelenni az Oscar-gála vörös szőnyegén.

Kicsit olyan ez, mint egy elégtétel. Nem akarom ismét körbejárni azt a témát, mennyire sajnálom, hogy egy ideje nem kapok szerepet magyar filmekben. Szlovákiában viszont mindig szívesen fogadnak, számon tartanak és foglalkoztatnak, és úgy érzem, a jelöléssel egyfajta korona került az itteni munkásságomra. A rengeteg fájdalmat és kihívást okozó kettős identitásom egyben komoly mentsvár is. Megment attól a szorongástól, amit például azok érezhetnek, akik nyelvi korlátok miatt nem mehetnek játszani egy másik országba.

A színésznő egy korábbi interjúját érintő kérdésre megerősítette, hogy valóban úgy volt, a Nemzeti Filmalap támogatja a filmet, ám később visszaléptek, azt azonban Borbély sem tudja, mi volt az indoklás. Bár nem nevesítette, utalt Martina Šimkovičová szlovák kulturális miniszter tavaly nagy port kavart kijelentésére, miszerint a szlovák kultúrának nem szabadna keverednie más kultúrákkal. „Akkor azt éreztem, hogy úristen, rettenetes, hogy tényleg semmit nem tanulunk a múltból. Magyarországon élek, itt már mindenre fel vagyok készülve. De amikor azt látom, hogy Szlovákia talán elindult egy normálisabb úton, majd megint visszarántják, az nagyon mély csalódás” – véli a színésznő.

Borbély beszélt saját kettős identitásáról és kétnyelvűségéről is, amelyet az „egyetlen fegyverének és legnagyobb kincsének” nevezett.

A többnyelvűségemnek köszönhetem, hogy dolgozhatok, hogy szlovák és cseh filmekben is játszhatok

– tette hozzá.

Az Emma és a halálfejes lepke Karlovy Varyban mutatkozott be, Magyarországon a miskolci CineFesten volt a premierje.

The post Borbély Alexandra: Sajnálom, hogy nem kapok szerepet magyar filmekben, de Szlovákiában szívesen fogadnak first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed