Nyitra megye több járásában is radonfelmérést fognak végezni

By Új Szó Online Hírek
2020.09.21. 14:07
18

Nyitra megye több járásában is radonfelmérést fognak végezni

Mészáros Richárd

2020. 09. 21., h - 16:07

2020. szeptember 21., hétfő - 16:14

Régió

Friss ikon

Off

Törzs

A Nyitra megyei régiókat egy geológiai felmérés alapján válogatták ki. A valószínűsíthető legnagyobb radonkockázatot Léva peremterületein, Zsember (Žemberovce) községben, Komárom peremterületein, Gútán és Nagytapolcsányban mutatták ki. A radonfelmérést tehát ezeken a területeken ajánlott végrehajtani. Erről a lévai városi hivatal tájékoztatott hétfőn.

A projekt keretében 150 családi házban terveznek elhelyezni 300 mérőműszert, melyek alkalmasak a radon térfogati aktivitásának kiértékelésére a beltéri levegőben. Hat hónap elteltével újabb 300 detektort terveznek elhelyezni további fél évre, hogy lefedjék a fűtési és a nem fűtési időszakot is. A városháza közleménye szerint TLD detektorokat is le fognak rakni, amelyek a gamma sugárzást mérik.

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal jelenleg önkénteseket keres. A felmérést csak olyan családi házakban végzik el, amelyek tartósan lakottak, és ahol legalább egy 18 évnél fiatalabb személy is lakik. Figyelembe fogják venni az épület korát is, valamint azt, hogy alá van-e pincézve, és hogy átépítették-e.

A regionális közegészségügyi hivatalok munkatársai minden egyes kiválasztott házban két detektort fognak elhelyezni, két külön helyiségben. Első körben 2020. október 15-ig kerül sor a műszerek telepítésére. A felmérés eredményeit a projekt lezárása után, egy év múlva ismertetik a lakókkal.

Bevezető

Október közepétől radonfelmérésre kerül sor a...Kapcsolódó Hírek