Friss Hirek

150 ezer embert öl meg a hőség minden évben

Egy friss tanulmány alapján az év négy legmelegebb hónapjának hőhullámai évente világszerte több mint 150 ezer ember halálát okozzák – számol be az MTI a DPA-ra hivatkozva.

1990 és 2019 között a hőhullámokkal összefüggésbe hozható többlethalálozások száma évente 153 078 volt, minden tízmillió lakosra 236 haláleset jutott, azaz a globális halálozások 1 százaléka.

Shanshan Li, a Monash Egyetem munkatársa és kollégái 43 ország 750 helyszínén elemezték a napi halálozásokat és a hőmérsékletet. Kiderült, hogy míg Ázsiában volt a legnagyobb a becsült halálozások száma, Európában volt a népességhez viszonyítva a legnagyobb halálozási arány, tízmillió lakosonként 655 fő.

Országos szinten Görögországban, Máltán és Olaszországban volt a legmagasabb a többlethalálozási arány. A kutatók összességében a hőhullámok okozta halálesetek legnagyobb becsült arányát a száraz éghajlatú és alacsonyabb közepes jövedelmű térségekben tapasztalták.

A szakértők kiemelték: kulcsfontosságú, hogy a klímaváltozás miatt a hőhullámok egészségre gyakorolt egyenlőtlen hatásával foglalkozzunk, ehhez viszont átfogó megközelítésre van szükség, amely nemcsak a hőhullámok közvetlen egészségügyi kockázatait kezeli, hanem a sérülékenység és egyenlőtlenség minimalizálására hosszú távú stratégiákat alkalmaz. Eredményeik alapján a hőhullámok egészségügyi hatásainak csökkentésében potenciális előnyökkel járnak az egészségügyi ágazat alkalmazkodását és ellenálló képességét fokozó kormányzati intézkedések, amelyek figyelembe veszik a közösségek közötti egyenlőtlenségeket.

The post 150 ezer embert öl meg a hőség minden évben first appeared on National Geographic.


Exit mobile version