Friss Hirek

2000 éves állattemetőt találtak

Francia régészek kilenc nagy állatsírt tártak fel, a nyughelyekben 2000 éves lovak maradványai nyugodhatnak – számol be a The Guardian. A kutatók szerint rendkívüli felfedezésről van szó.

A 28, hat év körüli csődört röviddel az elhullásuk után temették el, mindegyik tetemet a jobb oldalára fektetve, fejével dél felé helyezték el a gödrökben. A közelben egy sírban két kutya maradványait találták meg, fejük nyugat felé nézett.

A Francia Megelőző Régészeti Kutatóintézet (Inrap) szakértői szerint a leletek a szénizotópos kormeghatározás alapján a gall háborúk idejére, az akkori római hódítás végére, időszámítás előtt 100 és időszámítás szerint 100 közöttre datálhatók.

A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy megállapítsák: az állatok csatában pusztultak-e el, vagy rituálé keretében végeztek velük.

Mivel csak hímeket temettek el, nem valószínű, hogy betegség állt a háttérben, de paraziták nyomait is keresik.

Rejtélyes lelőhely

A régészek a közép-franciaországi Villedieu-sur-Indre-ben vizsgáltak egy 5-6. századi lelőhelyet, amikor megtalálták az állatsírokat. Az első gödörben tíz teljes lócsontváz volt, a tetemeket gondosan, két sorban, 2 méter mélyen helyezték el.

A példányok mindössze 1,2 méter magasak voltak, ez gyakori méret volt a gall lovaknál, igaz, a római segédcsapatok is használtak hasonlóan kicsi egyedeket. A DNS-elemzés remélhetőleg közelebb visz majd eredetük megismeréséhez.

Franciaországban korábban feltártak hasonló gödröket. Gondole-ban 2002-ben nyolc vaskori lovat találtak, a sírokban ugyanakkor a harcosokat is eltemették.

Isabelle Pichon, az Inrap munkatársa szerint a legújabb felfedezés rejtélyes. „A temetési helyük miatt úgy gondoljuk, hogy a Julius Caesar által az időszámítás szerinti 1. században vívott gall háborúkhoz köthetők, de ez még mindig csak elmélet” – nyilatkozta.

Mint hozzátette, a helyszíntől nem messze fontos csatát vívtak a korszakban, egyelőre viszont nem tisztázott, hogy az állatoknak közük volt-e ehhez az eseményhez. Az áldozatbemutatást sem lehet kizárni, még akkor sem, ha a maradványok mellett tárgyak nem kerültek elő.

Különös állatsírok a világ más tájairól is ismertek. Korábban Zamárdinál is feltártak egy furcsa, kora középkori gödröt, amely egy hiúz és négy kutya csontjait rejtette.

The post 2000 éves állattemetőt találtak first appeared on National Geographic.


Exit mobile version