A kókusz az egyik legváltozatosabban felhasználható alapanyag, amely édes, egzotikus ízével bármilyen süteményt különlegessé varázsol. Akár egy könnyed nyári desszertet készítenénk, akár egy ünnepi alkalomra keresünk valami különlegeset, a kókusz mindig tökéletes választás. Nemcsak finom, de tápláló is, tele van egészséges zsírokkal és ásványi anyagokkal, amelyek jót tesznek a szervezetnek.
Ebben a cikkben olyan kókuszos sütemény recepteket válogattunk össze, amelyek egyszerűek, de garantáltan elbűvölik az ízlelőbimbókat. Az ötperces, sütés nélküli édesség mellett van itt gyors kókuszcsók és egy komolyabb, de nem nehezen elkészíthető torta is.
Merüljünk el a kókuszos sütemények világában és élvezzük, ahogy megtelik a konyha a kókusz mennyei illatával! Indulhat a sütés?
3 kiváló kókuszos édesség
Unsplash
Kókuszcsók
Hozzávalók
3 tojásfehérje
12 dkg porcukor
20 dkg kókuszreszelék
1 csipet só
opcionálisan vaníliakivonat
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.
A tojásfehérjéket a csipet sóval elkezdjük felverni. Közben adjuk hozzá a porcukrot is, és azzal együtt kemény habbá verjük.
A kész habba keverjük bele óvatosan a kókuszreszeléket és a vaníliakivonatot (használhatunk vaníliáscukrot is, akkor viszont annyival kevesebb porcukrot számoljunk).
Sütőpapíros tepsire teszünk kiskanállal halmokat a masszából, hagyjunk helyet is köztük. Akár habzsákból is kinyomhatjuk. Halványbarnára sütjük, vigyázva, hogy ne égjenek meg.
Akár olvasztott csokiba is márthatjuk a kókuszcsókok talpát, vagy lekvárral megkenve összeragaszthatunk két-két darabot.
Unsplash
Ragacsos kókusztorta
Hozzávalók
A piskótához
125 ml étolaj
105 g kristálycukor
85 ml 2,8%-os tej
2,5 db közepes tojás
150 g búzaliszt
100 g kókuszreszelék
3 g sütőpor
1 db vaníliarúd kikapart belseje
A sziruphoz
150 g kristálycukor
150 ml víz
Elkészítés
Vajazzunk ki és szórjunk meg kókuszreszelékkel egy püspökkenyér formát (vagy egy 18 centiméteres tortaformát).
Egy tálban keverjük össze a lisztet, kókuszreszeléket, sütőport.
A tojást a vaníliarúd magjaival együtt kezdjük el habosítani. Menet közben adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük vele kemény habbá.
Ha kemény habot kaptunk, kicsit a sebességből visszavéve, folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzácsurgatjuk az étolajat. Majd, ha az olajat felvette, még lassabb fokozaton – hogy ne csapja ki – hozzákeverjük a tejet is.
Végül kis részletekben hozzáadjuk a lisztes keveréket, elkeverjük benne, és ezzel elkészült a piskótamassza. A kikókuszozott formába öntjük, és 170 C-ra előmelegített sütőben 35 percen keresztül sütjük légkeverés nélkül.
Míg a piskóta sül, a cukorból, és a vízből szirupot főzünk.
Mikor a piskóta kisült – nem lesz szárazra sült piskóta! -, a sütőből kivéve, forrón leöntjük a cukorsziruppal kis adagokban, hogy az egészet beigya a piskóta. Ezután 1 napra hűtőbe tesszük állni.
Egy nap hűtőzés után megszórjuk a tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk, és szeleteljük. Csokoládé szósszal Bounty tortaként is kínálható.
Unsplash
Vaníliás-krémsajtos kókuszgolyó
Hozzávalók
25 dkg mascarpone
16 dkg kókuszreszelék
5 dkg cukor
fél rúd vanília kikapart magjai
Elkészítés
A mascarponét, cukrot és vaníliamagokat habverővel alaposan elkeverjük.
Hozzáadunk nagyjából 12 dkg kókuszreszeléket. Ha túl lágy lenne, rakjunk még bele kókuszt.
Golyókat formálunk belőle és a maradék kókuszba forgatjuk.
Hűtőben tároljuk tálalásig.
Unsplash
The post 3 kiváló kókuszos édesség ünnep- és hétköznapokra first appeared on Sokszínű vidék.