A C-vitamin csökkentheti a csípőtörés kockázatait is

A C-vitaminnak rengeteg előnye ismeretes. Már több száz éve felfedezték, hogy az alacsony C-vitamin-szint és a skorbut között szoros összefüggés mutatható ki. Természetesen azóta tudjuk, hogy a C-vitamin alacsony szintje milyen más problémákat is okozhat az emberi szervezetben. A C-vitaminnak ugyanis nagy szerepe van az immunrendszer megerősítésében, a vérerek egészségének fenntartásában, a gyorsabb sebgyógyulásban, az immunrendszeri problémák kiküszöbölésében, a kollagénképződésben és még sok minden másban is. A legújabb kutatások szerint ha alacsony a szervezetben a C-vitamin szintje, akkor ez még akár csontvesztéssel is együtt járhat.

A C-vitamin egy remek antioxidáns és vízben oldódó vitamin, amely segíthet a csontritkulás megelőzésében. Ez a betegség csökkenti a csontok tömegét és ásványianyag-sűrűségét, valamint fokozza a törések kockázatait is.

Napjainkban világszerte megemelkedett a csontritkulásban szenvedő betegek száma. Ezeknek a betegeknek csökken a csonttömegük és a csontok ásványianyag-tartalma. A csontjaik törékennyé válnak. A csontritkulás vagy más néven oszteoporózis nemcsak a menopauza szakaszába lépő nőket veszélyezteti, hanem az 50 évnél idősebb férfiakat is. Kétségtelen azonban, hogy sokkal több nő szenved ebben a betegségben, mint férfi.

Sajnos nagyon sok a tévhit a csontritkulással kapcsolatban. Egy időben azt szajkózták mindenütt, hogy a kalcium segíthet a csontritkulás megelőzésében, pedig a kalcium önmagában semmit sem ér. Ez a tévhit amiatt alakulhatott ki, hogy a csontritkulásos betegek csontjai gyakran kalciumhiányosak. A kalciumban gazdag táplálékok mutatnak ugyan némi eredményt, azonban tudnunk kell, hogy a kalcium önmagában nem fogja megerősíteni a csontokat és nem jelent védelmet a csonttörésekkel szemben.

A legújabb kutatások szerint a csontritkulás ellen is védelmet jelenthet egy antioxidáns vitamin, mégpedig a C-vitamin, bár önmagában ez a vitamin sem csodaszer, azonban sok pozitív hatása van a csontokra nézve. A C-vitamin ugyan elősegíti az új csontsejtek növekedését, de csak a csonterősítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal karöltve és egyensúlyban.

A kutatások azt mutatják, ha nincs elegendő antioxidáns vitamin – például C-vitamin – a szervezetben, az oxidatív stresszt okoz, amely a csontokra is hatással van, azaz felgyorsulnak a csontbontó folyamatok. Mivel a C-vitamin nagyon hatékony az oxidatív stressz csökkentésében, így a csontok egészségére is pozitívan hat.

A C-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy kulcsszerepet tölt be a csont szerkezetének javításában, a kollagénképzésben, illetve szabályozni tudja a kollagént és porcot képző sejteket is.

A C-vitamin és a csontsűrűség közötti pozitív korrelációt posztmenopauzában lévő nők esetében fedezték fel. A kutatások során megállapították, hogy a C-vitamin rendszeres bevitele fokozza a csontok ásványianyag-sűrűségét, elsősorban a combnyakon és az ágyéki gerinc részen. Nemcsak a csontritkulás, hanem a csípőtörés kockázata is csökken a rendszeres C-vitamin fogyasztásának köszönhetően.

Egy másik tanulmány pedig azt állapította meg, hogy a rendszeres C-vitamin-bevitel csökkenti az ízületi gyulladás kialakulásának esélyét is. Antioxidáns tulajdonságai miatt a C-vitamin-kiegészítés edzés előtt fogyasztva csökkentheti az izomfájdalmat és az izomkárosodást. Ha rendszeresen edzünk és előtte C-vitaminban gazdag táplálékokat fogyasztunk, azt vehetjük észre, hogy gyorsabban regenerálódunk, és kevesebbszer érzünk fájdalmat az izmainkban.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed