A karácsony a szeretet és az ünneplés időszaka, de sajnos sokszor együtt jár jelentős pazarlással és túlzott fogyasztással. A fenntartható karácsonyra való felkészülés nemcsak környezetbarát, de pénztárcakímélő is lehet, miközben megőrizhetjük az ünnep varázsát.
Fenntartható ajándékok: legyen személyre szabott és a praktikus
DIY ajándékok: készítsünk házilag illatos gyertyákat, kézműves szappanokat, lekvárokat vagy sütiket. Ezek különlegesek és személyesek.
Helyi kézművesektől vásároljunk: támogassuk a helyi vállalkozásokat kézműves termékek, például kerámia, élelmiszerek vagy akár egyedi ékszerek megvásárlásával.
Élmények ajándékba: ajándékozhatunk színházjegyet, koncertbelépőt, tanfolyamokra való beiratkozás, vagy éppen közös utazást. Az élmények hosszabb távon emlékezetesebbek, mint a tárgyi ajándékok.
Unsplash
Csomagolás: újrahasznosítás és kreativitás
Használhatunk újságpapírt, textilt (például régi kendőket, sálakat), vagy üvegeket az ajándékok csomagolására.
Válasszunk lebomló vagy újrahasznosított papírból készült csomagolóanyagot és kerüljük a műanyagból készült szalagokat és matricákat.
Inspirálódhatunk a japán furoshiki technikából: textilkendőbe csomagolva az ajándékokat maga a kendő is része lehet az ajándéknak.
Környezetbarát dekorációk: kevesebb műanyag, több természetes anyag
Készítsünk díszeket fenyőtobozból, narancskarikákból, fahéjrúdból, csillagánizsból vagy éppen szárított virágokból.
Használjunk méhviaszból készült gyertyákat, amelyek nemcsak környezetbarátabbak, de egészségesebbek is a hagyományos paraffingyertyáknál.
Hasznosítsuk újra a régi dekorációkat. A régi karácsonyfadíszeket lefesthetjük vagy újragondolhatjuk, hogy újszerű megjelenést kapjanak.
Cseréljünk díszeket barátokkal, hogy frissíthetjük az ünnepi dekorációt anélkül, hogy újakat kellene várásolni.
Unsplash
Karácsonyfa alternatívák
Béreljünk élő fenyőfát, amit az ünnepek után visszavihetünk.
Használjunk saját készítésű, alternatív karácsonyfát: például lécekből, kartonból vagy fémhuzalból álló minimalista változatokat.
Ha műfenyőt választunk, akkor azt hosszú évekig használjuk, így csökkenthetjük az ökológiai lábnyomát.
Fenntartható étkezés: helyi, szezonális és maradékmentes
Tervezzük meg az ünnepi menüt előre és csak annyi ételt készítsünk, amennyire valóban szükség van, hogy elkerüljük a pazarlást. Ha mégis lesz maradék, lefagyasztva néhány hét múlva újra szívesen fogjuk fogyasztani. Ha ezt valami nem szeretnénk, több módja is van annak, hogy eljutassuk rászorulóknak az ételt.
Használjunk szezonális alapanyagokat, például sütőtököt, diót, almát vagy céklát.
Vásároljunk helyi piacról vagy közvetlenül termelőktől, így csökkenthető az élelmiszerek szállításából származó károsanyag-kibocsátás.
Részesítsük előnyben a biotermékeket, amelyek környezetkímélőbb gazdálkodásból származnak.
Hasznosítsuk a maradékokat, az ünnepek után a megmaradt ételekből készíthetünk új fogásokat: például húslevesből ragut, süteménymaradékból piskótatortát vagy pohárkrémet.
Unsplash
Energiatakarékosság és zöld karácsonyi szokások
Válasszunk LED-es karácsonyi égősorokat, amelyek sokkal energiatakarékosabbak a hagyományos izzóknál.
Kapcsoljuk le a fényeket éjszakára vagy használjunk időzítőt, hogy csak a szükséges időben világítsanak.
Tudatos vásárlás
Vásároljunk előre megtervezetten, és csak annyit, amennyire valóban szükséged van.
Kerüljük a felesleges dísztárgyakat és a “filléres” ajándékokat, amelyek hamar a szemetesben végzik.
Együtt ünnepelni, tudatosan
A fenntartható karácsony lényege nem az, hogy lemondjunk az ünnepről, hanem hogy jobban figyeljünk a környezetünkre és egymásra. A közös programok, például egy családi séta, közös sütés-főzés vagy társasjátékozás, nemcsak emlékezetesebbé teszik az ünnepet, de nem terhelik meg a bolygót sem.
Korábban arról is írtunk, hogyan lehet újrahasznosítani a karácsonyfát, és erre adtunk 10 tippet.
The post A fenntartható karácsony művészete: hogyan ünnepeljünk felelősen? first appeared on Sokszínű vidék.