A frissen préselt gyümölcs- és zöldséglénél talán nincs is egészségesebb

A szervezetünknek tápanyagokra, azaz ásványi anyagokra és vitaminokra van szüksége. Fogyaszthatunk multivitamint is, de a legjobb, ha mindennap frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket iszunk, mert ezekben is van annyi tápanyag, amellyel pótolni tudjuk a szervezetünkben a vitaminokat és ásványi anyagokat.

Amikor gyümölcs- vagy zöldséglevet, illetve ezek keverékéből mixet készítünk, nagyon lényeges, hogy mindig csak friss és szezonális alapanyagokat használjunk. Mindig alaposan mossuk és tisztítsuk meg a zöldségeket és gyümölcsöket, és csak annyit készítsünk el, amennyit aznap elfogyasztunk.

Amikor gyümölcs- és zöldségturmixokat készítünk, biztosak lehetünk benne, hogy a szervezetünk minden alapvető vitamint, ásványi anyagot megkap, sőt még antioxidánsokat is, amelyeknek köszönhetően a szervezetben csökkenni fog a sejtkárosodás mértéke, és ezzel az öregedési folyamatok is jelentősen le fognak lassulni.

A vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő turmixitalok nagyon sokat segíthetnek a fáradtság leküzdésében, hiszen hatásukra sokkal aktívabbak, fittebbek és energikusabbak leszünk. Mindemellett még sokféle egészségi problémától és akár komoly betegségektől is megóvhatnak bennünket ezek a tápanyagok és antioxidánsok.

A gyümölcsök és zöldségek emellett sok rostot is tartalmaznak, márpedig a rostos táplálkozás rendkívül előnyös. A rostok segítik az emésztést, fenntartják az emésztőrendszer egészségét, csökkentik az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatait, mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szívbetegségek.

A turmixitalok rendszeres fogyasztásával a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkat is kipipálhatjuk, és nem mellesleg még fogyhatunk is. A gyümölcsök és zöldségek ugyanis sok vizet tartalmaznak, könnyen eltelítenek, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek.

Milyen turmixitalokat készíthetünk? Mindenki ízlés szerint kombinálhatja ezeket a táplálékokat, de most két receptet is megosztunk a kedves olvasókkal.

A szívet és a májat támogató ital hozzávalói:

• egy nagyobb sárgarépa,
• egy csésze áfonya,
• 2 közepes alma,
• 1 citrom,
• egy ujjnyi gyömbér.

Elkészítése:

Hámozzuk meg az almát, a répát és a gyömbért. Az almát és a répát kockázzuk fel, a gyömbért pedig reszeljük le. Tegyük a turmixgépbe az áfonyával és a kifacsart citrommal együtt.

Gyulladáscsökkentő ital hozzávalói:

• egy nagyobb zeller,
• egy közepes uborka,
• egy marék spenót,
• egy nagyobb alma,
• egy citrom,
• egy ujjnyi gyömbér.

Elkészítése:

Hámozzuk meg az almát, a zellert és az uborkát, majd szeleteljük fel azokat, és tegyünk mindent a turmixgépbe. Mossuk meg a spenótot, majd azt is adjuk a többi finomsághoz. Végezetül reszeljük le a meghámozott gyömbért, és facsarjuk ki a citromot. Ezeket csak az alapanyagok leturmixolását követően adjuk hozzá ehhez az egészséges, gyulladáscsökkentő italhoz.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed