A fűszeres ételek által biztosított előnyök

A tudósok már több évtizede vizsgálják a fűszeres ételek élettani hatásait. Pontosabban a chilipaprika került a látószögükbe, azaz az egyik hatóanyaga, a kapszaicin, amellyel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy számtalan pozitív hatása van az egészségre.

A kutatások az emberekre is kiterjedtek, azaz megvizsgálták, hogy milyen hatásai vannak a chilipaprikának, ezen belül is a kapszaicinnek az egészségre. Bebizonyosodott, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét, ami a szívbetegségek kialakulásának egyik kockázati tényezője. A kapszaicin nevű vegyület rendszeres fogyasztása már csak amiatt is javallott, mivel mintegy húsz százalékkal csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázati tényezőit. Az is megállapítást nyert, hogy ez a vegyület az elhízás esélyeit is minimalizálja, ami szintén nagy rizikótényezője a szívbetegségeknek.

A fűszeres ételek, így a chili is segít fellendíteni az anyagcserét, ily módon segít megszabadulni a súlytöbbletünktől. Az elhízás azért is nagyon veszélyes, mivel megnöveli más betegségek kockázatait, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, ami az artériák megkeményedésével és szűkületével jár együtt. Az inaktivitás, az egészségtelen étkezési szokások, a genetika, az életkor és egyes gyógyszerek is aktívan hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, az elhízáshoz. A kapszaicin azonban segíthet az anyagcsere fokozásában, a kalóriaégetésben mind nyugalmi állapotban, mind edzés közben, így segítséget nyújt a fogyókúránk során is.

A fűszeres táplálékok hatékony fájdalomcsillapító szerepet is betöltenek, ugyanis az idegekre vannak hatással, azok egy ideig érzéketlenné válnak, így a fájdalom is csillapszik a testünkben, avagy ahol a fájdalmat érezzük. Emiatt is teszik, keverik ezt a vegyületet, hatóanyagot például ízületi krémekbe, hiszen nagyon hatékonyan csillapítja az ízületi fájdalmat.

A kapszaicin testszerte csökkenti a gyulladást, és még a bélrendszer egészségét is segít fenntartani, ugyanis képes más sejtekkel kommunikálni. Ez a kommunikáció különféle jelek formájában eljut az agyba is. A kapszaicin nemcsak az agy, hanem a bélrendszer receptoraihoz is kötődik, velük is kapcsolatot tud létesíteni. Ennek következtében létrejön egy anandamid nevű vegyi anyag, amely hatására kisebb lesz a valószínűsége, hogy gyulladás keletkezik a bélrendszerben, amely olyan súlyos állapotokat is kiválthat, mint a fekélyes vastagbélgyulladás.

Amennyiben egy kis extra fűszert adunk az ételeinkhez, ezzel megnövelhető az élettartamunk is. A fűszeres ételek fogyasztása ugyanis fordított összefüggést mutat a halálozással kapcsolatban mind a férfiak, mind a nők esetében. A fűszeres ételekkel kapcsolatban igazolódott, hogy segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket. Az ilyen ételekben található A- és C-vitamin ugyanis segíthet megnövelni a véráramlást, ami pozitívan hat a szív- és érrendszerre.

A kapszaicinnel kapcsolatban pedig az bizonyosodott be, hogy előnyös lehet a bél mikrobiomja számára, ugyanis stimulálja a bélflórát és pozitív hatással van a gyomor-bél traktusra.

A fűszeres ételek étvágycsökkentő hatással is rendelkeznek, így sokat segíthetnek, amennyiben fogyókúrás törekvéseink vannak.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed