A gombakávé egyre nagyobb népszerűségnek örvend napjainkban. Sokan akkor is erre a kávéra váltanak, ha tartózkodniuk kell a hagyományos kávétól a magas koffeintartalma miatt. A gombakávé készülhet reishi, chaga, oroszlánsörény vagy éppen cordyceps nevű gombából. A gombakávé magas antioxidáns-tartalommal bír, és csökkenti a gyulladást, ily módon védi az egészséget. Előnyei közé tartozik a jobb immunitás, a jobb agyi működés és az egészséges öregedés. Hátránya is van azonban, mivel allergiát és érzékenységet is előidézhet.
A reishi gomba híres az immunrendszer támogatásáról, gyulladáscsökkentő hatásairól és a duzzanat csökkentéséről. A keleti orvoslás már nagyon régóta használja ezt a gombát a hagyományos orvoslásban.
A chaga gomba tele van antioxidánsokkal, amelyek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Támogatja az immunrendszert, és csökkenti a duzzanatot.
Az oroszlánsörény-gomba agyserkentő hatásokkal rendelkezik. Egyes tanulmányok szerint elősegítheti az agysejtek növekedését és biztosítani tudja az agy általános jóllétét.
A cordyceps nevű gomba adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik, és egyes feljegyzések szerint növelni tudja a sportteljesítményt is. Sportolás, edzés után fokozódik az erő, és az állóképesség is növekszik.
A gombákban sokféle vitamin és ásványi anyag található. Nagy mennyiségben tartalmaznak B-vitaminokat, D-vitamint, szelént és magnéziumot. A B-vitaminok kulcsszerepet játszanak az energiatermelésben, az agyműködésben és az immunitás támogatásában. A D-vitamin egy kulcsfontosságú tápanyag a csontok egészségéhez és az immunitás támogatásához. A szelén és a magnézium támogatja a test több funkcióját, például a szív egészségét és az energiatermelést.
Az adaptogén vegyületek különösen magas százalékban találhatók meg a gombákban. A gombák segíthetnek a stressz kezelésében, mégpedig a kortizolszint szabályozásával. A kortizolszint egyensúlyban tartásával fokozódik a fókusz, az energia és az általános egészség.
A gombában lévő antioxidánsok és poliszacharidok pozitívan befolyásolják az immunrendszert, ez pedig segíthet a betegségek elleni védelemben is.
Egyes gombafélék javítják az agy egészségét is, elősegíthetik a jobb agyi funkciókat.
A chaga gomba például duzzanatcsökkentő és duzzanatgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. Vegyületei szabályozzák az immunrendszert. Bizonyos gombafajták öregedésgátló tulajdonságokkal is bírnak. Megvédhetik a sejteket a károsodásoktól, csökkenthetik a gyulladást, és javíthatják az általános egészséget.
A gombák tehát adaptogén gyógynövénynek számítanak. Ezek az adaptogének befolyásolhatják, hogy mennyi kortizol nevű stresszhormon szabaduljon fel a szervezetben. Az adaptogének csökkentik a kortizolszintet, ezzel pedig segíthetnek csökkenteni a stressz hatását a szervezetre.
A gombák polifenol vegyületeket is tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek. Ezek pedig segítenek csökkenteni a szervezetben kialakult gyulladást, továbbá az immunvédelmet is segítenek megerősíteni.
A gombakávé koffeinmentes, vagy csak csekély mennyiségű koffeint tartalmaz, ami elősegíti a jobb alvást, illetve a gombában található adaptogének javítják az alvás mennyiségét és minőségét.