A gyomorfekélyt peptikus fekélynek is nevezik. Kialakulásában nagyon sok tényező játszik kiemelkedő szerepet. A betegség létrejöttét segítik a gyomorban található egyes gyomorváladékok, illetve egy pepszin nevű maró hatású hormon is oka lehet ennek a betegségnek. Ezek a maró hatású folyadékok kárt tesznek a gyomor nyálkahártyájában, és fekélyt okoznak.
Kétségtelen, hogy a gyomorfekély kialakulásában kulcsszerepe van egy Helicobacter pylori nevű baktériumnak. A H. pylori fertőzésre való öröklött genetikai hajlam szintén megnöveli a fekélybetegség kockázatait. Hogyan lehet ezzel a baktériummal megfertőződni? A H. pylory emberről emberre is átadható, mégpedig testnedveken keresztül.
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők is megnövelik a fekély kockázatait, ugyanis ezek hatással vannak a gyomorszekrécióra, gyengítik a gyomor nyálkahártyáját, illetve csökkentik például egy antioxidánsnak, a glutationnak a termelődését, amelynek védő hatása is van a gyomorfekéllyel szemben.
A betegség sok kellemetlen tünettel jár együtt. Milyen szimptómákkal kell számolnunk? Például ilyen a hasi kényelmetlenség és fájdalom, a hányás, a hányinger, a jóllakottság érzete, a hasi puffadás, illetve a gyomor- és bélrendszeri vérzés.
A mértéktelen alkoholfogyasztás szintén negatívan hat a gyomorra, annak védőgátjára, ugyanis a pepszin és a sav lebontja a gyomor nyálkahártyáját, és ennek hatására fekély képződik a gyomorban.
Sokan még a pszichés stresszt is összefüggésbe hozzák a gyomorfekély kialakulásával. A pszichés stressz kialakulását sok minden előidézheti: gyász, szociális problémák, párkapcsolati krízis.
Más okai is lehetnek a gyomorfekély kialakulásának. A magas kalciumkoncentráció vagy a hiperkalcémia szintén kulcsszerepet játszhat a betegség létrejöttében.
Korábbi tanulmányok arról számoltak be, hogy a koffein túlzott bevitele is oka lehet a fekély kialakulásának, napjainkban azonban azt állítják a hozzáértők, hogy a koffeinnek nincs köze a peptikus fekélyhez.
Egyes életmódbeli tényezők is csökkenthetik a fekély kialakulásának kockázatait. Ha lehetséges, kerüljük el a nem szteroid gyulladáscsökkentőket és tartózkodjunk a mértéktelen alkoholfogyasztástól. A stresszt ugyan nem lehet elkerülni, azonban a kezelése kulcsfontosságú. A rendszeres testmozgás és az elegendő alvás is sokat segíthet a stressz csökkentésében.
A gyomorfekély megelőzésében sok minden a segítségünkre lehet, például a kiegyensúlyozott étrend, amely teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget is tartalmaz.
Amennyiben már kialakult fekélyünk van, szedjünk multivitamint, hiszen a benne található vitaminok és ásványi anyagok felgyorsítják a gyomorfekély gyógyulását.
Gyomorfekély esetén mindenképpen szerepeljen tiltólistán az alkohol, mint ahogyan a koffein is. Ne fogyasszunk kávét, szénsavas üdítőitalokat és koffeint tartalmazó italokat, ételeket.
A fűszeres ételek elkerülése is csökkenti a tüneteket, mint ahogyan a zsíros, feldolgozott és gyorséttermi ételek fogyasztása sem javasolt. Kerüljük a nagy étkezéseket és lefekvés előtt 3-4 órával már ne együnk semmit.