A győztes első dolga nem az, hogy ünnepel, hanem elmegy a veszteshez, és fölmennek együtt a színpadra

Az egyik legismertebb hazai szervezetfejlesztő. Evangélikus lelkész. Volt utcai harcos. Rádiós műsorvezető. Lénárt Viktor színes életéről öt oldalt írtunk a júniusi magazinban, de portrénkba így sem fért bele minden. Íme, négy kimaradt történet!

Így nem lett akvarisztikai szakértő a Radio Cafén

Viktor befejezte a teológiát, színházat vezetett, többek között pszichológiát tanult. Már az ezredforduló után járunk, amikor meghirdettek egy műsorvezetői állást. Sokan jelentkeztek, de egyszer csak ott találta magát egy szobában, ahol arról beszélgettek, milyen műsort vezethetne. Felkínálták több témát is.

„Volt egy műsor állatokról meg akvarisztikáról, és akkor

eszembe jutott a két teknősöm, akik nem látszódtak ki a vízből, ültek mindig a kövön.

És akkor éreztem, hogy ez nem lesz hiteles. Amikor kiderült, hogy lelkész vagyok, megbeszéltük, hogy csinálok egy vallási műsort. Ez már nem az induló Radio Café, én voltam talán az utolsó lelkes amatőr a csapatban. Egy olyan világ volt, amit nagyon csodáltam, fölnéztem rá. Tőlem távol volt, de rengeteget tanultam belőle.”

Magyar lány, finn névvel, esküvő Japánban

Ekkoriban találkozik itthon egy lánnyal, aki két éve Japánban élt. Amikor a lány visszamegy a szigetországba, folyamatosan leveleznek. „Kimegyek utána, hogy találkozzunk, még nincs komoly szándék. Viszont amikor meglátom a metróban, ott van egy ilyen minden sejtemet átjáró nagybetűs BUMM, ez a mindent betöltő telitalálat. Egy nappal később játszunk, hogy ő a karkötőm, és akkor én azt mondom, hogy figyelj, inkább legyél a feleségem. A legnagyobb meglepetésemre rögtön igennel felelt.”

Még ott össze is házasodtak december 31-én. A felesége egy darabig még kint maradt, úgyhogy hazaérve Viktor egyedül ment az apósához, akivel addig mindössze egyszer találkozott, akkor is összevesztek.

„Megyek Debrecenbe, és azon gondolkozom, hogy most akkor mivel nyissak, hogy helló, akkor hol alszom, és mi a vacsora. Erős nyitás. Amikor megérkeztem, ki volt rakva két hosszú sor stampedli pálinkával, és az apósom azt mondta, hogy akkor most ezt először megisszuk, aztán beszélgetünk. Nagyon megszerettem Virpi szüleit, kedves és fontos emberek lettek az életemben.”

A finnországi hétköznapokról

Lénárt Viktor jelenleg Finnországban él feleségével, Lénárt Réka Virpivel, és öt gyerekükkel. Két évre terveznek, ebből egy már eltelt, és már ennyi idő alatt is rengeteg tapasztalatot szereztek. A projektet maguk között horizontfeszegetésnek hívják.

„Ez jó példa lesz. Most volt elnökválasztás, ahol tíz komoly jelölt indult. Maradt kettő, akik a kampány hajrájában megmérkőztek egymással. Megnyeri az egyik, és a győztes első dolga nem az, hogy ünnepel, hanem elmegy a veszteshez, fölmennek együtt a színpadra és azt mondja, hogy köszönöm mindannyiótoknak, hogy itt vagytok, nem feleslegesen dolgoztatok, mert amit mondtatok, azt igyekszünk beépíteni a kormányzásba, és hogy bizonyos értelemben együtt fogunk vezetni az elején. Köszönjük a munkátokat, innen folytatjuk. És akkor a győztes lejön és átmegy a saját központjába ünnepelni. Értéknek tartom, amikor a gyerekeimmel a vacsoránál erről is beszélgethetek.”

Napi rutin: minden nap elmond egy szöveget magának arról, hogy mi értelme a munkájának

„Minden reggel ugyanazt a szöveget mondom, mert fontos nekem, hogy kapcsolatban legyek azzal, aki által életre kelhet bennem minden, ami jó. Ez pedig az Úristen. Úgy tűnhet, hogy ezek nagyon különböző dolgok. Valójában ugyanazt csináltam végig. Különböző nyelveket tanultam arról, hogy hogyan működik és ki is az ember. Hogy hogyan tudunk egymáshoz jól kapcsolódni, hogy eggyel szabadabbak, egészségesebbek, élettel telibbek legyünk. Én tulajdonképpen ezen dolgozom.”

NÉVJEGY

lelkész (1998 óta)

nonprofit tréner (1999-2003)

a Pszichodramatikus színház alapítója és vezetője (2001-2004)

a Radio Café 98.6 műsorvezetője (2002-2004)

a Grow Csoport trénere, tanácsadója (2005-2009)

a Grow Csoport ügyvezető partnere, majd vezérigazgatója (2009-2017)

a Grow Csoport elnöke

a ZEL Group alapító CEO-ja (2022 óta)

a Forbes Business Club vezető szervezetfejlesztési szakértője (2023 óta)

tanult Magyarországon, Ausztriában, Angliában, Hollandiában, az Egyesült Államokban

jelenleg Finnországban él feleségével, Virpivel és öt gyermekével

A teljes sztorit keresd a Forbes Magazin júniusi számában!

The post A győztes első dolga nem az, hogy ünnepel, hanem elmegy a veszteshez, és fölmennek együtt a színpadra appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed