A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogató parancsot adott ki Sojgu és Geraszimov ellen

Kedden a nemzetközi elfogató parancsot adott ki Szergej Sojgu volt orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC). A hágai székhelyű nemzetközi bírói testület tavaly márciusban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova orosz gyerekjogi biztos ellen adott ki nemzetközi elfogatóparancsot háborús bűnök és az ukrán gyerekek Oroszországba hurcolása miatt. Most az Ukrajna területén elkövetett háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja az orosz katonai vezetőket, mivel parancsot adhattak az ukrajnai civilek és polgári objektumok elleni támadásokra.

Az ICC közleménye szerint bírák megállapították, hogy megalapozottan feltételezhető, hogy a két gyanúsított felelős az orosz fegyveres erők által az ukrán elektromos infrastruktúra ellen végrehajtott rakétacsapásokért 2022. október 10. és legalább 2023. március 9. között. Oroszország, amely nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, már korábban egyértelművé tette, hogy legitim katonai célpontnak tartja az ukrán energiahálózatot, és tagadta, hogy civileket vagy a civil infrastruktúrát támadná.

Az ICC-nek Ukrajna sem tagja, de 2013 novembere óta joghatóságot biztosított az testületnek az ország területén elkövetett bűncselekmények kivizsgálására.

Májusban az ICC főügyésze Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőre, Joáv Galant védelmi miniszterre és a Hamász vezetőire is nemzetközi elfogatóparancsot kért a gázai során elkövetett háborús bűncselekményekre hivatkozva.

(Reuters)

The post A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogató parancsot adott ki Sojgu és Geraszimov ellen first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed