A holdfürdőzés előnyei

Bizonyára sokan hallottak már az erdőterápiáról, az ájurvédikus módszerekről és a hidroterápiáról. Sokféle gyógyítási mód létezik napjainkban, amelyek története – egyiknek-másiknak – több ezer évre nyúlik vissza. A holdfürdőzés is egy ilyen terápia. Az ájurvédában, vagyis az ősi indiai gyakorlatban alkalmazzák a holdfürdőzést, amely harmóniát teremt a testben és csökkenti a gyulladást testszerte.

Mi is az a holdfürdőzés? Ugyanolyan, mint a napozás. Amikor feljön a Hold, akkor csak álljunk ki „elé” és „szívjuk magunkba” a fényét. Próbáljunk ilyenkor egyedül lenni. Nyáron akár meztelenül is kiállhatunk holdfürdőzni. A holdfürdőzés történhet fekve, állva és ülve is, ahogy nekünk jólesik. A holdfürdőzés egy olyan rituálé, amely magába foglalja a Hold energiájába való merülést az elme, a test és a lélek javítása érdekében. Ez lehetőséget ad az emberek számára, hogy kapcsolatba lépjenek a természettel, hogy megtalálják az egyensúlyt és elősegítsék a jóllétet. Amennyiben rendszeresen holdfürdőzünk, ez mélyítheti az öntudatot, és segít megtapasztalni a belső nyugalmat.

A holdfürdőzés nyugtató hatásokkal rendelkezik, és energiát biztosít a test és az elme számára. Az ájurvéda olyan betegségek kezelésére használja, mint magas vérnyomás, csalánkiütés, migrén, vagy gyulladásos állapotok.

A holdfürdőzés már a különböző kultúrákban is jelen volt: amerikai őslakosok és bennszülöttek, kínai és kelet-ázsiai kultúrák, indiai és hindu hagyományok, afrikai népek, kelták és druidák alkalmazták. Az indiai és a hindu vallásokban például a Hold az égi energia szimbóluma. A holdfényben való fürdést a megtisztulás és az érzelmi jóllét érdekében űzik. Úgy gondolják, hogy megnyugtatja az elmét, kiegyensúlyozza az érzelmeket és nyugalmat biztosít.

A Hold és az emberi energia összekapcsolódik. Gondoljunk csak a holdciklusokra és a menstruációra. A nők menstruációs periódusai már régóta kapcsolódnak a Hold ciklusához. Sokan úgy vélik, hogy a Hold gravitációs vonzása befolyásolja a testünk folyadékszintjét. Egyes nők menstruációs ciklusai egybeesnek bizonyos holdfázisokkal, illetve sok esetben a telihold az ovulációhoz is kapcsolódik.

A holdfázisok az ember mentális állapotát is befolyásolják. Sokan azt állítják, hogy sokkal érzelmesebbek és feszültebbek, amikor telihold van. A Hold helyzete hatással van a cirkadián ritmusunkra is, így a holdfény az alvási szokásainkat is meghatározhatja. A holdfürdő segít a belső óránk kezelésében, ami jobb alvást és általános egészséget eredményez.

A holdfürdő-rituáléhoz elő kell készülni. Fontos, hogy a megfelelő holdfázist válasszuk ki. A telihold például az érzelmi jóllétet és a bőséget szimbolizálja, azonban más fázisokat is kiválaszthatunk egyedi jellemzők alapján.

Keressünk egy békés, kényelmes szabadtéri helyet, ahol kapcsolatba léphetünk a Holddal. A legjobb, ha mezítláb állunk a talajon, hunyjuk be a szemünket és képzeljük el, hogy kapcsolatba kerülünk ezzel az égitesttel.

A holdfürdőzés kiváló módja lehet a pihenés, a mély alvás és a stresszoldás elősegítésének. A pihenést a fogyó és a telihold is elősegíti.

Teliholdkor a Hold energiája a csúcson van. Ez az energia képes meggyógyítani a fizikai és az érzelmi problémákat. Ilyenkor az ásványi anyagok is jobban felszívódnak a szervezetben. Az újhold fázisa tisztító tulajdonságokkal rendelkezik. Méregteleníti a testet és egyensúlyba hozza azt. Úgy tartják, hogy az újhold gyógyítja a magas vérnyomást, a gyomorégést és a bőrkiütéseket, illetve megszünteti a haragot.

Létezik fogyóhold-fürdőzés is. Ez a holdciklus szimbolizálja azt az időt, amikor lazítani kell. Ilyenkor el kell engedni a negatív gondolatokat és az egészségre ártalmas érzelmeket. Ilyenkor nyugodt mentális állapotot tapasztalhatunk megújult fizikai energiával. Azonban nemcsak nyugodtak, de sokkal optimistábbak is lehetünk.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed