Friss Hirek

A karácsonyi köret, ami főételként is megállja a helyét, és nem lehet vele mellélőni

A karácsonyi menü főételei ugyan a legtöbb háztartásban hagyományszerűen, évről évre visszatérnek az ünnepi asztalra, a köret gyakran okoz fejfájást a háziasszonyoknak.

Ha valaki idén újdonságra éhezne, akkor érdemes megfontolnia a gratin elkészítését, amely még a kevésbé tapasztalt szakácsok számára is magabiztosan vállalható, írja a drive.hu.

A cikk szerint a graint tulajdonképp egy egyszerű konyhai technika, amelynek lényege, hogy a cseréptálban vagy tepsiben készülő ételt sütés közben ropogós, aranybarna kéreggel koronázzuk meg. Ezt a módszert már a 17. századi Franciaországban is előszeretettel alkalmazták, a szerényebb háztartásokban éppúgy, mint az előkelő udvari konyhákban. A kifejezés a francia gratter – azaz kaparni, lekaparni – igéből ered, és az edény alján vagy oldalán kialakuló, ropogósra sült falatokra utal.

Ráadásul sok háztartásban nemcsak köretként, hanem főételként is felszolgálják, olyan tartalmas. De nézzük is a receptet.

Hozzávalók

Getty Images

Elkészítése

A drive.hu cikkében pedig még egy tippet is találsz a tálaláshoz.

Korábban itt írtunk a tésztáról, ami négy sütemény alapját is adhatja, arról pedig itt emlékeztünk meg, hogyan lesz tökéletes a karácsonyi bejgli.

The post A karácsonyi köret, ami főételként is megállja a helyét, és nem lehet vele mellélőni first appeared on Sokszínű vidék.


Exit mobile version