Friss Hirek

A kisebb sörös pohár kisebb fogyasztáshoz vezet

A PLOS Medicine folyóiratban látott napvilágot az a sörbarátok számára talán nem túl örömteli hír, amely szerint hatékonyan csökkenteni lehet a kocsmák, bárok, éttermek vendégeinek sörfogyasztását a pohárméret csökkentésével. Az alkohol nemcsak a társadalomra és az emberi kapcsolatokra rendkívül negatív hatású, hanem az egyén egészségére is, sokféle betegség kialakulását serkenti, így a szív- és érrendszeri betegségekét, számos ráktípusét, emellett hozzájárul a kognitív képességek gyors hanyatlásához is.

Ennek ellenére rengetegen fogyasztják ezt a legális drogot. Korábban már kiderült, hogy a boros poharak méretét illetően a legnagyobb (2,5 decis) pohár nélkül csökkent a bor eladása, azt azonban eddig nem mérték fel, hogy ugyanez igaz-e a sörre is. Erre került most sor.

A kutatás során azt vizsgálták, miként alakul a vendéglátóhelyeken a csapolt sör, illetve cider fogyasztása akkor, ha a legnagyobb, angol pint (0,568 liter) méretű poharat kiveszik a választékból. Ezt úgy mérték meg, hogy ugyanazokon a helyeken felváltva volt vagy nem volt a kínálatban a legnagyobb méretű pohárból, majd összehasonlították az egyes napok eladási adatait. 13 kocsmában végezték el a felmérést, mindegyik helyen 4-4 héten át tartottak a kísérlet egyes fázisai úgy, hogy 4 hétig volt pintes pohár, majd 4 hétig nem, eztán ismét volt. (E pohárméret egyaránt használt a sörök és a cider esetében is, a teszt mindegyikre vonatkozott.)

A pint eltávolítása után a kétharmad pintes pohár volt a legnagyobb a kocsmákban, ezt korábban is használták, természetesen.

A mérések tanúsága szerint 9,6 százalékkal kevesebb sört adtak el a kutatásban részt vevő helyszíneken a pintes pohár nélküli időszakokban.

Ez azt jelenti, hogy a hatás ugyanaz volt, mint a korábban vizsgált bornál, vagyis a kisebb kiszerelés hatására kevesebb alkoholt fogyasztottak az emberek. Ez pedig mind a társadalom, mind az egyén egészsége szempontjából örvendetes. A pint helyett az emberek zöme a kétharmad pintet választotta, míg egy része a fél pintet, bár ez a kiszerelés nem tartozik az angolok kedvencei közé. Sokan azért választanak nagyobb kiszerelést, mert a kisebbek aránytalanul többe kerülnek.

Az ugyan nem derült ki, hogy a fogyasztók esetleg kompenzálták-e a „kieső” sörmennyiséget más alkoholtípussal, bár a kocsmák napi bevétele is hasonló mértékben csökkent, mint a söreladásé, így feltehetően ennek nem volt jelentős szerepe. Azt viszont igazolták a kutatók, hogy az alkoholfogyasztás mérséklését célzó intézkedésekben jó ötlet kiszerelés méretét csökkenteni. Egyébként ételek esetében is ugyanilyen eredménye volt annak, ha az adagok méretét csökkentették.

Annak ellenére, hogy több évszázados hagyománya van az angol kocsmákban a pintes sörös pohárnak, a kísérletben részt vett kocsmák közül csak 4 esetében volt panasz a méretválaszték szűkülésére. Azonban, ha törvényi szabályozás révén szeretnének efféle korlátot bevezetni, a kutatók biztosak benne, hogy nagy ellenállásba ütközne a tervezet. A kutatásban való részvételre felkért kocsmáknak is alig 1 százaléka mondott igent a tesztre.

Landy-Gyebnár Mónika

The post A kisebb sörös pohár kisebb fogyasztáshoz vezet first appeared on National Geographic.


Exit mobile version