A szív- és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálokok közé tartoznak, Magyarországon ez felel a halálesetek közel feléért. Amióta a kutatók az 1950-es években először megállapították az összefüggést az étrend, a koleszterinszint és a szívbetegségek között, a szívbetegségek kockázatát nagyrészt a beteg koleszterinszintje alapján értékelték, amely egy szimpla vérvizsgálattal mérhető.
Az elmúlt két évtizedben felhalmozódott bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy a C-reaktív protein (CRP) nevű biomarker – amely az alacsony fokú gyulladást jelzi – jobban képes előre jelezni a szívbetegségek kockázatát, mint a koleszterin. Ennek eredményeként 2025 szeptemberében az Amerikai Kardiológiai Kollégium új ajánlásokat tett közzé a C-reaktív protein szintjének szűrésére minden betegnél, természetesen a koleszterinszint mérése mellett, írja a Science Alert.
Mi a C-reaktív protein?
A C-reaktív proteint a máj termeli, mintegy válaszreakcióként fertőzésekre, szövetkárosodásra, krónikus gyulladásos állapotokra, például autoimmun betegségekre, valamint anyagcserezavarokra. Tehát ez lényegében a gyulladás – azaz az immunrendszer aktiválódásának – markere. A C-reaktív protein könnyen mérhető vérvizsgálattal az orvosi rendelőben.
A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a C-reaktív protein jobb prediktív marker lehet a szívrohamok és a stroke esetében, mint az LDL-koleszterin, valamint egy másik, gyakran mért, genetikailag öröklődő biomarker, a lipoprotein(a).
Fontos figyelembe venni, hogy az életmód jelentősen befolyásolhatja a máj által termelt C-reaktív protein állapotát. Számos élelmiszer és tápanyag csökkentheti a C-reaktív protein szintjét, beleértve az olyan élelmiszerekből származó rostokat, mint a zöldségek, a diófélék és a magvak, valamint a bogyós gyümölcsök, az olívaolaj, a zöld tea, a chia mag és a lenmag vagy a bab. A fogyás és a testmozgás szintén csökkentheti a C-reaktív protein szintjét.
The post A koleszterinnél is jobban jelezheti a szívbetegség kockázatát ez a fehérje first appeared on 24.hu.