Friss Hirek

A kormány átírta a Babakötvény szabályait

Megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett, már keddtől hatályos rendelet, amely a veszélyhelyzetre hivatkozva felülírja a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvényt.

Február 13-ától legfeljebb évente 1,2 millió forintot lehet befizetni a Start-számlákra. 

Az új szabály szerinti korlátozást a 2024. évben a rendelet hatályba lépése után teljesített befizetésekre kell alkalmazni.

A Bank360 emlékeztet rá, jelenleg a Babakötvény a legmagasabb kamatú állampapír, éves kamata az előző évi infláció 3 százalékkal növelt értéke, azaz idén 20,6 százalék, ami még a legjobb inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hozamát is jócskán felülmúlja. Ez az egyetlen olyan államapapír, amelynek a kiemelkedő kamatprémium miatt 20 százalék fölé emelkedett az aktuális hozama.

Eddig a Start-számlára befizethető összegnek nem volt felső határa, a módosabbak akár milliókért is vehettek babakötvényt, ami az infláció megugrása óta különösen vonzó lehetőség volt. Minden 2005. december 31. után született gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, ott Babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni. Ha ez megtörtént, akkor erre már további összegeket lehet befizetni babakötvények vásárlására, ami a számlán jóváírt összegekből automatikusan megtörténik. Az éves befizetésekhez 10 százalékuknak megfelelő, de maximum 12 000 forint összegű állami támogatás is jár. A Start-számláról kifizetést csak a gyermek 18. életévének betöltését követően lehet kérni, legkorábban a számla megnyitását követő harmadik év eltelte után, valamint a 19 éves futamidejű Babakötvény lejáratakor.

A kormány decemberben azt közölte, hogy már több mint 340 ezer gyermeknek nyitottak szülei vagy hozzátartozói Kincstári Start-értékpapírszámlát, vagyis Babakötvényt. A Start-számlákon akkor mintegy 270 milliárd forintot tartottak nyilván.

The post A kormány átírta a Babakötvény szabályait first appeared on 24.hu.


Exit mobile version