A következő hónapban ezek nélkül már nem lehet új autót forgalomba helyezni

Nagy változás jön az újautópiacon, kötelező elemekkel bővül minden új autó alapfelszereltsége.

Mi történt? Július 7-től csak olyan új autó helyezhető forgalomba Európában, ami rendelkezik az alábbi kötelező alapfelszereltségekkel:

intelligens sebességszabályozó rendszerrel

a vezető figyelmetlenségét érzékelő figyelmeztető rendszerrel

vészfékjelzéssel

tolatóradarral

feketedobozzal

lehetővé teszi indításgátló alkoholszonda későbbi beszerelését.

Az ezeket előíró EU-s jogszabály célja a közlekedés biztonságának növelése, a járművezetők, a gyalogosok és a kerékpárosok védelme.

Mit jelentenek ezek a gyakorlatban?

A sebességasszisztens nem avatkozik bele a gépjármű sebességébe, kizárólag figyelmeztető hangjelzést küld, illetve a kilométeróra mellett jelzi a sebességhatár túllépését. Ehhez az információt a navigáció adataiból illetve a táblafelismerő rendszeren keresztül nyeri.

Az alkoholszondának csak az előkészítését kell beépíteni. Hosszú távon viszont az a cél, hogy megnehezítsék azok dolgát, akik ittasan vezetnének.

A feketedoboz rögzíti és tárolja az autó vezérlőrendszerén átfolyó adatokat, például a sebességet, a fordulatszámot, a sebességfokozatot, a kormányállást, a gázpedálállást vagy a fékerőt. Így egy-egy baleset után könnyebb lesz rekonstruálni a történteket.

Lesz-e áremelés? Kövesdán Balázs, az ALD Automotive kereskedelmi igazgatója szerint az új előírások nem fognak áremelkedést hozni, ugyanis ezeket a tételeket a gyártók már korábban beépítették az árba, hiszen a legtöbb autógyártó már korábban elérhetővé tette a modelljei alapfelszereltségével. Ezeket a kritériumokat 2019-ben közzétették, tehát bőséges idejük volt a gyártóknak az átállásra.

The post A következő hónapban ezek nélkül már nem lehet új autót forgalomba helyezni appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed