A különböző úszástípusok és azok előnyei – gyorsúszás, hátúszás, mellúszás, pillangóúszás, oldalúszás

Amennyiben valamilyen szórakoztató módját keressük a testmozgásnak, akkor döntsünk az úszás mellett. Az úszás egy nagyszerű módja a szabadban történő edzésnek is. Ez egy olyan aerob testmozgás, amely során csak kevés teher nehezedik az ízületekre, így csökkentve az ízületi károsodások kockázatait, illetve megakadályozza az eleve sérült ízületek további állapotromlását, ami nagyon lényeges akkor, ha például ízületi gyulladástól szenvedünk. Az úszás minden korosztály számára hatékony gyakorlat.

Az úszásnak rengeteg előnye van, az egyik ilyen a fogyás. Az úszás típusától és intenzitásától függően az úszás során sok-sok kalóriát elégethetünk, sokkal többet, mint futás vagy más kardiogyakorlat során.

Úszás során javul az ízületek ereje és az izomerő az egész testben, így az nemcsak izmossá, hanem tónusossá is válik.

Az úszás sok nyújtással és az ízületek mozgásával jár együtt, ez pedig növeli a test rugalmasságát is. Azok számára, akik ízületi gyulladás miatt nem tudnak nehezebb sportot űzni, nagyszerű lehetőség az úszás, hiszen nem terheli meg az ízületeket.

Azok, akik asztmától szenvednek, nem járnak edzőterembe, hiszen a felszálló por miatt súlyosbodhatnak a tüneteik; azonban úszás közben a nedves levegő jót is tehet az egészségüknek, hiszen csökkennek a tünetek, mégpedig a tüdőkapacitás és a tüdő általános állapotának javulásával.

Úszás során endorfinhormonok szabadulnak fel a szervezetben. A vízben való tartózkodás – akár uszodában, akár a szabadban – nyugtató hatással lehet ránk, ami jelentősen csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit.

Az úszás is lehet tehát edzés, és ennek során társadalmi kapcsolatainkat is erősíthetjük, barátokat is szerezhetünk, ami pedig javítja a közérzetünket. Egy tanulmány szerint a testmozgás szocializációval összekapcsolva, jelentősen javítja a mentális egészséget.

Az úszás javítja a koncentrációt, megtanítja a célorientáltságot.

Az úszásnak több típusa létezik, ilyen például a gyorsúszás, a hátúszás, a mellúszás, a pillangóúszás és az oldalúszás. Mindegyiknek sok-sok előnye létezik. A gyorsúszás megdolgoztatja a mell és a hát izmait, izomcsoportjait. Teljes testedzést biztosít, és ez az úszástípus van legnagyobb hatással a hátizmok tonizálására.

A hátúszás kiváló regenerációt biztosít például edzés után. Ezt az úszástípust gyakran ajánlják azoknak, akik hátproblémákkal küzdenek. A hátúszásnak rengeteg más előnye is van, többek között javítja a testtartást, „meghosszabbítja” a gerincet, javítja a csípő rugalmasságát, így nagyszerű választás azoknak, akik ülő, irodai munkát végeznek.

A mellúszás megerősíti a mellkast, a lábat és a vállakat. Ez a fajta úszás kisebb nyomást gyakorol a hát alsó részére és a gerincre.

A pillangóúszás megdolgoztatja a hasat, a hátat, a mellkast és a vállakat. Ezzel az úszástípussal fokozódik az energia, a zsírégetés, és nagyon hatékonyan tonizálja a felsőtestet.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed