A magyar kormány nem cáfolta, hogy Orbánhoz indult a határon feltartóztatott volt ukrán elnök

Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz! – írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton. Ezzel az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU oldalán megjelentekre reagált, miszerint nem engedték külföldre utazni Petro Porosenko volt ukrán elnököt, mert Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott volna, és emiatt fennállt a veszélye annak, hogy Oroszország eszközként használja fel.

Kovács Zoltán bejegyzésében nem erősítette meg és nem cáfolta, hogy ilyen találkozót szerveztek volna, ehelyett ezúttal is az oroszoknak stratégiailag fontos szólamokat hangoztatta, amikor leszögezte: „ezek a politikai leszámolások is mutatják, hogy Ukrajna ma még nem áll készen az európai uniós tagságra!”

A nemrég hazaárulással is megvádolt, ellenzéki pártot vezető Porosenko állítása szerint lengyelországi tárgyalásait követően az Egyesült Államokba utazott volna, Orbánnal tervezett találkozóról nem beszélt. Zelenszkijt azzal vádolja, hogy politikai játszmákra használja fel a titkosszolgálatot.

Az SZBU szerint viszont a találkozó egy orosz titkosszolgálati művelet része volt, amely az ukrán lakosság megosztására és a külföldi támogatások csökkentésére irányult. Azért nem engedték ki Porosenkót az országból, mert Orbán „rendszeresen ukránellenes álláspontot képvisel, Putyin barátja, és az Oroszország elleni szankciók feloldását követeli.”

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed