A NAV felszámolt egy 4,5 milliárdos számlagyárat

Győr-Moson-Sopron megyében 50 ember ellen emelt vádat az ügyészség költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt. A győri NAV nyomozói több mint 30 cégből álló számlagyárat számoltak fel.

A bűnszervezet egy többszintű, takarítási és informatikai szolgáltatásokat nyújtó céghálózatot és számlagyárat működtetett. Az Online Számla rendszer adataiból kiderült, a kibocsátott fiktív számlákkal megrendelőik jogosulatlanul csökkentették fizetendő áfájukat, ezzel közel 4,5 milliárd forint kárt okozva a költségvetésnek.

A számlakibocsátó cégek valós tevékenységet egyáltalán nem végeztek, élükön strómanok – többségében nehéz anyagi körülmények között élők – álltak, akik pénzért vállalták a névleges vezetői szerepet. A társaságokhoz papíron bejelentett alkalmazottak valójában a megrendelőknél dolgoztak, és kizárólag azért jelentették át őket a fiktív céghálóba, hogy a megrendelők csökkenthessék adójukat a valótlan számlák befogadása után.

A költségvetést ért kár megtérülésére a NAV összesen 4,2 milliárd forint értékben zárolt bankszámlákat és ingatlanokat, továbbá nagy értékű gépkocsikat, részvényeket és készpénzt is lefoglalt. Az elkövetők által önkéntes befizetésként további 632 millió forint térült meg.

A Főügyészség vádiratában több tucat vádlottal szemben kért letöltendő szabadságvesztést. A Bíróság a hatályos Büntetőtörvénykönyv alapján a vádlottakkal szemben akár 20 év börtönbüntetést is kiszabhat.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed