A népi gyógyászat egyik kedvence: hárstea – bónusz hársfasziruprecepttel

A hársteát számos kultúrában használják népi gyógymódként. Gyakran alkalmazzák a szorongás leküzdésére és az emésztési problémák orvoslására. Mutatjuk is, hogy miért legyen mindig otthon hárstea, milyen előnyei is vannak az egészségre nézve.

A hárstea kvercetinben bővelkedik, amely tápanyag antioxidáns hatással rendelkezik. Hatékony a gyulladás ellen, különösen a szívben és az erekben kialakult gyulladást csökkenti ez a gyógynövény. Tilirozid és kempferol nevű vegyületeket, antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, és ezzel megakadályozzák, hogy a szervezetben gyulladás alakuljon ki. Ily módon a hárstea csökkenti azoknak a krónikus betegségeknek a kockázatait, amelyek a gyulladás talaján jönnek létre.

A hársfatea a kvercetin mellett egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely oldja a görcsöket és csillapítja a fájdalmat. Használhatjuk fejfájás, izomgörcsök, menstruációs fájdalom és ízületi fájdalom esetén is.

A kutatások szerint a hárskivonat több módon is képes enyhíteni a szorongást. Egyrészt utánozza a GABA, azaz a gamma-amino-vajsav aktivitását, amely az agyban lévő vegyi anyag, és pihentető hatással van az idegrendszerre. A hormonszintre is hat, és elősegíti a relaxációt is.

A hárstea olyan vegyületekben is bővelkedik, mint a tilirozid, a rutozid és a klorogénsav, amelyek értágító hatással rendelkeznek. Segítik az erek kitágulását és így a vérnyomás csökkenését. Ezek a vegyületek antioxidáns tulajdonsággal is rendelkeznek, így pozitív hatással vannak a szív- és érrendszer egészségére.

A hárstea nyugtató hatása is kiemelkedő. Mivel nyugtatólag hat a központi idegrendszerre, így álmosságot vált ki, ami pedig a nyugodt és pihentető alvást segíti elő.

A hárstea az emésztési zavarokat is nagyon hatékonyan kezeli. Enyhíti a gyomorkellemetlenséget, csökkenti a gyomorgörcsöt, szélhajtó tulajdonsága miatt pedig nagyon hatékony lehet fokozott bélgázképződés és puffadás esetén is.

A hárstea antimikrobiális hatással is rendelkezik, ily módon csökkentheti a fülfertőzések szövődményeinek kockázatát is. Olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek enyhítik az izmok feszültségét, fokozhatják a keringést, és még torokfájás esetén is nagyon hatékony lehet.

A hárstea vízhajtó és izzasztó hatással is bír, így megfázás és influenza esetén is számíthatunk erre a gyógynövényre, hiszen még lázat is csökkent.

Mint minden gyógynövénnyel, így a hársteával is csak óvatosan bánjunk, hiszen lehetnek mellékhatásai. Hosszútávú fogyasztása szívkárosodáshoz vezethet. Vízhajtó hatása miatt fokozhatja a kiszáradás kockázatát. Nyugtatókkal egyidejűleg nem szabad fogyasztani, mivel álmosságot okozhat.

Nemcsak a hársfatea, hanem a hársfaszirup is nagyon jótékony hatással van a szervezetünkre, hiszen megtámogatja az egészségünket. Mutatunk is egy nagyon közkedvelt receptet.

Hozzávalók:

• 40 dkg friss hársfavirágzat,
• egy üveg nyers méz,
• 3 nagyobb citrom,
• 1 liter víz.

Elkészítése:

Alaposan mossuk meg a hársfavirágzatot. Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a kifacsart citromlevet. Vegyük le a tűzhelyről, adjuk hozzá a hársfavirágzatot, tegyünk az edényre egy fedőt és hagyjuk legalább egy napig ázni. Másnap szűrjük le, adjuk hozzá a mézet, majd tegyük a szirupot üvegekbe. Hűtőben hónapokig is eláll ez a szirup. Megelőzésként naponta egy evőkanálnyit is elfogyaszthatunk belőle.

Visited 1 times, 1 visit(s) today