A néppárti KDNP-st nem zavarná a Tisza Párt a frakcióban

Az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportja jövő héten dönt arról, felveszi-e soraiba a Tisza Párt képviselőit. A frakcióban jelenleg egyetlen magyar ül. Hölvényi Györgyöt most választották újra a Fidesz-KDNP közös lista ötödik jelöltjeként, de az EPP-ben kizárólag a KDNP-t képviseli. Az Euronews kérdésére a politikus azt mondta, pártja több mint 30 éve tagja az EPP-nek, ezen nem módosít, ha a frakció felvesz egy olyan pártot, amelynek célja véget vetni az Orbán-korszaknak.

Az, hogy a Tisza pártból hét EP-képviselő idejön, nem okoz változást a tagságunkban.

A szavazás egyelőre a Tisza Párt néppárti frakcióba, nem a pártcsaládba történő felvételéről szól.

A párthoz való csatlakozás egy másfajta és lényegesen hosszabb folyamat

– tette hozzá.

Magyar Péter korábban a fideszes propaganda miatt bírálta a KDNP politikusát, ám az EPP-frakció szóvivője elutasította a felvetést, hogy Hölvényi György kakukktojás lenne.

A KDNP-nek nincs vétójoga a Tisza párt felvételét illetően,

arról egyszerű többségi szavazással döntenek majd – tette hozzá Pedro López de Pablo.

Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón ugyanakkor elképzelhetetlennek nevezte, hogy a Tisza Párt és a KDNP közös frakcióban legyen. Szerinte erre a helyzetre két megoldás lehet, vagy kilép a KDNP, vagy nem veszik fel Magyar Péter pártját.

Magyar Péter gyorsan reagált erre, Facebook-oldalán üzent a miniszternek.

Kedves Gulyás Gergő, a Tisza Párt a magyar emberekért fog dolgozni itthon és Brüsszelben is. Kedves Gergő, nem kell félni, nem fog fájni.

Az Európai Néppárt elnöke pénteken Budapestre jön, hogy találkozóra Magyar Péterrel és a Tisza Párt megválasztott EP-képviselőivel. Manfred Weber már a választások előtt egyértelművé tette, a pártcsalád ajtaja nyitva áll a Tisza előtt. Ehhez azonban a jelenlegi tagság többségének jóváhagyása szüksége. A magyar kormánypártok közül 2021-ben csak a Fidesz fordított hátat a Néppártnak, a KDNP továbbra is teljes jogú tagja a jobbközép formációnak, amelynek a következő ciklusban a legnépesebb képviselőcsoportja lehet az EP-ben.

The post A néppárti KDNP-st nem zavarná a Tisza Párt a frakcióban first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed