A szaúdi királyság saját cégétől vesz elektromos rendőrautókat

Hamarosan Lucid Air rendőrautók járőrözhetnek majd Szaúd-Arábiában, számolt be a hírről a Carscoops. Az arab királyság 60%-os tulajdonosa az amerikai eredetű Lucid villanyautó-márkának, így nem meglepő, hogy az érdekeltségükbe tartozó cég autójával fejlesztik rendőrautó-flottájukat. Rijádban a héten rendezték meg a World Defense Show-t, itt mutatták be a szaúdi rendőrség legújabb szerzeményét.

جهود أمنية، تقنيات متقدمة، لمستقبل وطن آمن ومزدهر.#للغد_نستعد

Security efforts, advanced technologies, for the future of a safe and thriving country.#WDS2024#EquippedForTomorrow pic.twitter.com/75K8lnmgvt

— وزارة الداخلية (@MOISaudiArabia) February 3, 2024

Hirdetés

A Lucid Air a Tesla Model S és a Porsche Taycan keveréke is lehetne: tudja előbbi gyorsulását és hi-tech aspektusait, de hozza a luxusautóktól elvárt minőséget – és persze árat is, hiszen csúcsverziója akár negyedmillió dollárba is kerülhet. Egyelőre nem tudjuk, az arab rend őreihez melyik változat kerül, de olcsónak az alapmodell sem mondható. Az viszont egyértelműen látható a közzétett rövid videóból, hogy fekete-fehér fényezést és természetesen “police” feliratot kapott a villanyszedán, de a legérdekesebb kiegészítő a feltűnően nagy fényhíd az autó tetején. Ez nem csak a megkülönböztető villogókat és a szirénát tartalmazza, helyet kapott benne egy drón is. Ennek pontos funkcióját nem árulták el, bár inkább álló helyzetben lévő, állomásozó rendőröknek célszerű használni, ha a parkoló elhagyása nélkül akarják felderíteni a terepet. Autós üldözéskor túl sok haszna valószínűleg nem lenne, pláne ha a drón nem is tudja tartani a lépést a menekülő járművel.

Hirdetés

Szaúd-Arábia tízmilliárd dollárt fektetett eddig a Lucidba, ami egyelőre akadozik a csúcs felé vezető úton: a villanyautók eladásainak lassulása és az ellátási láncok problémái miatt a tervezettnél kevesebb Lucidot sikerült eladni. Ezt kompenzálja részben a szaúdi megrendelés, ami nem mellesleg reklámnak sem utolsó. A Lucidé a régió egyetlen elektromosautó-gyára, bár Szaúd-Arábiában csak összeszerelik az előkészített darabokat, amiket az Egyesült Államokban gyártottak le.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed