A szegfűszeg egy remek antimikrobiális szer – megerősíti a gyomor falát, így véd a gyomorfekély kialakulásától

A szegfűszeget sok étel elkészítéséhez használhatjuk, és sokan használják akkor is, ha forralt bort készítenek, hiszen nagyon kellemes lesz ettől a fűszernövénytől a forralt bor íze és illata is. A hagyományos orvoslás már évszázadok óta alkalmazza a szegfűszeget gyógyító célokra.

A szegfűszeg sokféle tápanyagot tartalmaz, például megtalálható benne a béta-karotin, a vas, a kálium, a kalcium és az A-vitamin is. Mutatjuk, hogy miért is annyira egészséges ez a fűszernövény, és milyen betegségek megelőzésére és kezelésére használhatjuk fel ezt a kellemes ízű és illatú gyógynövényt.

A szegfűszeg tele van értékes tápanyagokkal. Az egyik ilyen fitotápanyag az eugenol, amely erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ily módon a krónikus betegségek megelőzésében lehet a segítségünkre ez a gyógynövény.

A szegfűszegnek kiemelkedő az antimikrobiális hatása, ami azt jelenti, hogy nagyon hatékony lehet egyes vírus- és baktériumtörzsekkel és gombákkal szemben. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nagyon hatékonyan küzdi le az E. coli baktériumot, és még a hüvelygomba ellen is rendkívül hatékony.

A szegfűszeget már a középkorban is használták fájdalomcsillapításra, elsősorban a fogfájásnál vették nagy hasznát ennek a gyógynövénynek. Szintén az eugenoltartalmának köszönhető az érzéstelenítő és zsibbasztó hatása. Talán ezért nem véletlen, hogy sokféle természetes fog- és ínyfájdalmat enyhítő termékben is megtalálható a szegfűszeg, pontosabban a szegfűszegolaj.

Egyes kutatási eredmények arra mutatnak rá, hogy a szegfűszegnek kiemelkedő a rákellenes hatása, illetve a májbetegségek ellen is nagyon eredményesen veszi fel a harcot, ilyen például a zsírmájbetegség és a májcirrózis. A tanulmányok arról számoltak be, hogy mindkét betegségnél enyhítette a kellemetlen tüneteket a szegfűszeg.

Azoknak, akik inzulinrezisztenciában vagy policisztásovárium-szindrómában, azaz a PCOS nevű betegségben szenvednek, mindenképpen vigyázniuk kell a vércukorszint-szabályozásra. Persze ez mindenkinek előnyös, hiszen a kiugróan magas vércukorszint először inzulinrezisztenciát, majd 2-es típusú cukorbetegséget is okozhat. Azonban a szegfűszeg nagyon eredményes lehet a vércukorszint szabályozásában, így érdemes ezt a fűszernövényt preventív jelleggel is fogyasztani.

A szegfűszeg egy erős antioxidáns, amely számos krónikus egészségi állapot kezelésében segíthet. Az antioxidánsok segítenek az oxidatív stressz csökkentésében, így csökken a krónikus betegségek kialakulásának kockázata is. A szegfűszeg eugenolban, egy természetes antioxidánsban bővelkedik, amely ötször erősebben küzd a szabad gyökök ellen, mint bármely más antioxidáns. Megállítja a sejtkárosodást, így megakadályozhatja többféle betegség kialakulását is.

Egyes tanulmányok szerint a szegfűszeg a máj egészségére is pozitívan hat. Az eugenol vegyülete antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, csökkenti a májcirrózis és a zsírmáj kockázatait. Az oxidatív stressz csökkentésével segít megerősíteni a máj egészségét.

A gyomorfekély a stressz, a fertőzések vagy a genetika eredménye. Ha a gyomor fala elvékonyodik, és az emésztősav károsítja, akkor gyomorfekély alakul ki. A szegfűszeg egyes vegyületei azonban segítenek megerősíteni, megvastagítani a gyomor falát, és ezzel csökkentik a gyomorfekély kialakulásának esélyeit.

A szegfűszeget kétféle módon is fogyaszthatjuk. Áztassunk néhány szegfűszeget egy pohár vízben, hagyjuk egy egész éjszakán át állni, majd reggel fogyasszuk el a vizet.

Forraljunk fel vizet, adjunk hozzá egy evőkanál szegfűszeget. Hagyjuk állni 30 percig, majd szűrjük le és már ihatjuk is a szegfűszegteát.

Visited 1 times, 1 visit(s) today