A szemünk is másként viselkedik éjszaka

Gyerekkorukban bizonyára sokan hallották azt, hogy egyenek sok sárgarépát, mert az jót tesz a szemnek. A szem egészsége – mint ahogyan minden más szervé is – rendkívül fontos. A szemünk is öregszik, mint ahogy egyéb szerveink. Napközben is másként viselkedik a látószervünk és éjszaka is, hiszen alkalmazkodnia kell a megváltozott helyzethez és körülményekhez. De mi is történik a szemünkkel éjszaka, és hogyan óvhatjuk ennek a szervünknek az egészségét? Mutatjuk is a válaszokat.

Amikor a sötétben szeretnénk látni, akkor a pupilláink kitágulnak, hogy több fényt engedjenek be. De ilyenkor, amikor a szemünk közepén lévő pupillák nagysága nagyobb lesz, akkor a szem is másként fogadja be a fényt, amely vizuálisan nagyon zavaró is lehet. Vezetés közben is megnehezítheti a látást, és csökkentheti a reakcióidőt. Sokan ezért sem mernek sötétedés után a volán mögé ülni. Az életkorral összefüggő szembetegségek pedig még inkább megnehezítik az éjszaka történő tájékozódást, vezetést. Vannak olyan személyek, akik képtelenek tisztán látni és ezáltal biztonságosan közlekedni éjszaka, mivel egy éjszakai vakság nevű betegségben szenvednek.

Sok olyan betegség létezik, amely éjszakai vakságot idézhet elő, ilyen például a szürkehályog, amely homályos látást, gyenge fényviszonyok melletti látási nehézségeket és fokozott fényérzékenységet okozhat.

A szárazszem-szindróma azt jelenti, hogy valakinek a szeme nem termel elegendő nedvességet. Ilyenkor a szemlencse felülete sem olyan sima, és ez tükröződési problémákat generálhat.

A zöldhályog egy progresszív betegség, amely károsítja a látóideget. Idővel a perifériás látás egyre rosszabbodik, ez pedig megnehezíti a látást még normális fényviszonyok között is.

Sok olyan betegség van, amit nem kerülhetünk el, viszont sok betegség kialakulását megelőzhetjük megfelelő, azaz egészséges életmóddal. Még egyes táplálékok is pozitívan hatnak a szem egészségére, most ezek közül mutatunk be néhányat.

A brokkoli egy indol-3-karbinol nevű vegyületet tartalmaz, amely segít eltávolítani a retinából a méreganyagokat. Ez csökkenti az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázatát, amely elsősorban az idősebb személyek látásvesztésének elsődleges oka. A brokkoli luteint és zeaxantint is tartalmaz, amelyek szintén védik a szemet és annak egészségét.

A sárgarépa az egyik legjobb táplálék, már ami a szem egészségét illeti. Béta-karotinban bővelkedik, amely egy olyan antioxidáns, amelyet a szervezet az A-vitamin előállítására használ. Az A-vitamin fokozza az éjszakai látást, és védelmet nyújthat a rövidlátás kialakulása ellen is.

Még a napraforgómag is védheti a szem egészségét. Egy antioxidánsban, mégpedig E-vitaminban bővelkedik, amely védi a szemet az oxidatív stressztől. Az E-vitamin segít a nap káros UV-sugarai elleni küzdelemben, így csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

A kivi luteint és zeaxantint is tartalmaz. Ez utóbbi segít a szemnek a fény szűrésében.

A spenót is rengeteg luteint tartalmaz, amely kulcsfontosságú eleme a szem egészségének. Ez a táplálék szintén bővelkedik zeaxantinban is.

A tojás szintén tartalmaz luteint, zeaxantint, cinket és A-vitamint. Ezek a tápanyagok mind nagyon jót tesznek a szem egészségének.

A narancs béta-karotint és C-vitamint tartalmaz. Mindkét tápanyag segít a szem egészségének fenntartásában, és védelmet jelenthetnek a szürkehályog kialakulása ellen.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed