A szív- és érrendszert védő rukkola – rukkolasaláta-recepttel

A rukkola egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nagyon hatékony szív- és érrendszert védő zöldségnek számít. Nevezhetjük akár gyógynövénynek, illetve betegségek megelőzőjének is, hiszen rendkívül sok hasznos tápanyagot tartalmaz. Vitaminok közül kiemelkedő a C-, az A-, a K-, a D- és a B6-vitamin-tartalma, de tartalmaz még riboflavint, tiamint és piridoxint is. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a nátrium, a kálium, a kalcium, a foszfor, a magnézium, a vas, a réz, a mangán és a cink, illetve béta-karotinban és luteinben is rendkívül gazdag a rukkola.

A gyomorban van egy olyan vegyület, amely nagyobb mennyiségben sokféle problémát és panaszt okozhat, például oka lehet a gyomorhurut és a gyomorfekély kialakulásának. Ha azonban rendszeresen fogyasztunk rukkolát, úgy jelentősen lecsökkenhet ennek a vegyületnek a mennyisége, így elkerülhetjük a gyomrot érintő betegségeket. Egyes tanulmányok pedig azt írták le, hogy a rukkola rendszeres fogyasztása nemcsak a gyomorfekéllyel, hanem a gyomor daganatos betegségével szemben is védelmet jelenthet.

A rukkola a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatait is csökkenti, merthogy nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett szívvédő flavonoidokat is. Ilyen például a kvercetin, amely csökkenti a véralvadás és így a trombózis kialakulásának esélyeit is.

A testünkben megemelkedhet azoknak a citokineknek a mennyisége, amelyek gyulladást keltenek a szervezetben. Márpedig a gyulladás talaján jönnek létre a krónikus betegségek, így a szívbetegség is. Azonban a rukkola remek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ily módon is hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

A rukkolával kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy remek értágító hatással rendelkezik, illetve nagyon hatékony lehet még a magas vérnyomás csökkentésében is.

Nyáron gyakran készítek különböző változatokban rukkolasalátát, mutatjuk is az egyik receptet!

Mangós rukkolasaláta hozzávalói:

• 2 nagy marék rukkola,
• 1 kisebb mangó,
• fél csésze gránátalmamag,
• egy kisebb lime leve,
• egy evőkanál olívaolaj
• ízlés szerint tengeri só és bors.

Elkészítése:

Mossuk meg a salátát, majd tegyük egy salátástálba. Szeleteljük fel a mangót, adjuk a salátához. Keverjük el az olívaolajat a lime levével, a sóval és a borssal, öntsük le ezzel a salátánkat. Végül szórjuk meg gránátalmamagokkal.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed