A gáz-, az elektromos és a távfűtés mellett rengeten használják még kiegészítő vagy fő fűtési megoldásként a tűzifát. A kandalló vagy a cserépkályha melege azonban csak akkor az igazi, ha megfelelően kiszáradt fát használunk. A szakértők egyetértenek abban, hogy a hatékony és gazdaságos tüzeléshez 20 százalék alatti nedvességtartalom szükséges – de hogy ezt mennyi idő alatt lehet elérni, abban már sok a tévhit, írja az Agrofórum.
A frissen kivágott fa nedvességtartalma akár 50 százalék körül is mozoghat, így a hatékony szárítást nem érdemes halogatni. Elterjedt nézet, hogy a jó tűzifának 2–3 évig kell száradnia, ám a gyakorlat mást mutat. Ha a fát időben felhasogatjuk, és szellős, fedett helyen tároljuk, a nedvességtartalom már fél év alatt 20 százalékra csökkenhet – vagyis egy megfelelően előkészített rakat esetében akár egy szezon is elegendő.
A nyári hónapok különösen kedveznek a száradásnak: a magas hőmérséklet és a légmozgás miatt a fa gyorsan veszít a víztartalmából. Őszre a hasábok további néhány százalék vizet adnak le, így akár 15 százalékos nedvességszint is elérhető, ami már ideális a legtöbb tüzelőberendezéshez.
Fontos azonban tudni, hogy nem minden fafaj szárad egyformán gyorsan. A keményfák – például a tölgy vagy a bükk – lassabban engedik ki magukból a nedvességet, míg a puhább, gyantás fajok gyorsabban száradnak. Ha a fa szűk, párás térben áll, vagy nem éri elegendő légmozgás, a folyamat akár kétszeresére is nyúlhat.
A legfontosabb szabály tehát az, hogy a friss tűzifát minél hamarabb fel kell hasítani, és jól szellőző, fedett helyen tárolni. A megfelelő előkészítéssel akár fél év alatt olyan minőségű tüzelőt kapunk, amely gazdaságos, hatékony és tisztább égést biztosít.
Korábban megírtuk, hogy mire kell figyelni a tűzifa vásárlásakor és tűzifával illegálisan kereskedőkkel kapcsolatosan, illetve pratikus ötleteket adtunk a tűzifa tárolásához.
The post A tűzifa-szárítás nagy tévhite: tényleg éveket kell várni? first appeared on Sokszínű vidék.