A válság ellenére jól megy Tiborcz bankjának: a Gránit Bank már a 8. legnagyobb bank

A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország 8. legnagyobb univerzális bankjává vált – közölte a pénzintézet.

A Tiborcz István érdekeltségébe tartozó bank – aminek az új arculatát Orbán Ráhel tervezte – minden szegmensben a bankszektor átlagát meghaladó növekedést ért el 2023-ban: a lakossági hitelek 22 százalékkal, a 2,3 százalékos piaci átlag mintegy tízszeresével nőttek, a lakossági betétek 9,1 százalékkal emelkedtek a piacon mért 6,2 százalékos csökkenéshez képest. A vállalati hitelezés, a növekedési kötvényprogramot beleszámítva, 6,7 százalékkal nőtt, meghaladva a piac 5 százalékos bővülését – közölték.

Az MNB nyilvántartása szerint tavaly az új lakossági számlák 18 százalékát a Gránit Banknál nyitották, a bank az év végén közel 190 ezer ügyfélszámlát vezetett.

A tavalyi nyereség eredménytartalékba helyezésével a bank saját tőkéje konszolidált szinten megközelítette a 80 milliárd forintot. A mérlegfőösszeg 25 százalékkal 1200 milliárd forintra nőtt 2023 végére, ezzel a Gránit Bank a jegybank definíciója szerint már nagybanknak számít.

Az idei év első négy hónapjában a teljes eszközérték tovább növekedett, és elérte az 1400 milliárd forintot, míg az ügyfélszám ugyanebben az időszakban 30 ezerrel bővült. Az adózás előtti eredmény pedig meghaladta a 6,5 milliárd forintot.

A tervezettet is meghaladó 2023-as eredmény a bank növekvő üzleti aktivitásának és a rendkívül alacsony költségszintnek köszönhető: a költség/mérlegfőösszeg mutató 1,1 százalékos mértéke fele a bankszektor 2,2 százalékos átlagának, a 34,5 százalékos költség/bevétel mutató is közel 10 százalékponttal jobb a szektorszintű értéknél.

A hatékony működés kiváló portfólió-minőséggel társult: a nem teljesítő hitelek aránya 0,02 százalék volt, szemben a bankszektor 2,9 százalékos átlagával – közölték.

A befektetési üzletágban a kezelt vagyon nagysága csoportszinten meghaladta a 2500 milliárd forintot.

Tavaly lezárult a Diófa Alapkezelő megvásárlása, ami Gránit Alapkezelő néven működik tovább, idén pedig a jegybank jóváhagyása után zárulhat a De Lage Landen International B.V. magyarországi lízingcégeinek korábban bejelentett akvizíciója. (MTI)

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed