A várható élettartam és az alvás közötti kapcsolat

Az elegendő alvás javíthatja az általános egészségi állapotot, ami pedig meghosszabbíthatja az élettartamot. A túl kevés alvással éppen az ellenkező hatásokat érhetjük el, mint ahogyan a túl sok alvással is. Az ajánlott alvásmennyiség életkoronként változik, azonban a gyerekek általában több alvást igényelnek, mint a felnőttek.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a hét óránál kevesebb alvás negatív hatással lehet a szív- és érrendszerre, az endokrin rendszerre, az immunrendszerre és az idegrendszerre. Az alváshiány oka lehet az elhízásnak, a szívbetegségeknek, a cukorbetegségnek, a magas vérnyomásnak, a szorongásnak, a depressziónak, a mértéktelen alkoholfogyasztásnak, a stroke és bizonyos ráktípusok kialakulásának.

Az alvás nemcsak a felfrissülésben segít, hanem lehetővé teszi az izmok, a szervek és az agy sejtjeinek helyreállítását. Az alvás segít az anyagcsere szabályozásában és abban is, hogy a szervezet hogyan szabadítja fel a hormonokat. Ha az alváshiány miatt ezek a folyamatok nem működnek, akkor számos egészségi problémával kell szembenéznünk.

A rossz alvás összefüggésbe hozható az elhízással és a szívbetegségekkel. De a meglévő szívbetegségek és az elhízás is okozhatnak olyan légzési problémákat – ilyen például az alvási apnoe –, amely negatívan befolyásolja az alvást, ez pedig negatívan hat az egészségi állapotra, és csökkenő élettartamot eredményezhet.

Nemcsak a kevés, hanem a túl sok alvás is káros lehet az egészségre. A túl sok alvás, azaz a 9 vagy 10, esetleg ennél több óra fokozza a pszichiátriai betegségek és az elhízás kockázatait, illetve minden olyan betegségét, amelyek az elhízáshoz kötődnek.

Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy azoknál a személyeknél, akik 9 vagy ennél több órát alszanak, mintegy 25 százalékkal nő meg a stroke kockázata, ellentétben azokkal, akik 7-8 órát alszanak éjszakánként. És azoknál mintegy 80 %-kal nő meg a stroke rizikója, akik sokat alszanak éjjel, és még napközben is szundítanak egyet. A napközbeni szundikálás ez esetben másfél óra volt.

Az esti alkoholfogyasztás is megzavarhatja a normál alvást, és ez rossz alvásminőséget eredményezhet. A kutatások tehát azt mutatják, hogy 7-8 óra alvásra lenne szüksége minden egészséges felnőtt embernek. Ha ennél kevesebbet vagy többet alszunk, akkor a halálozás esélye is megnőhet. A halálozási kockázatot növelik azok a gyógyszerek is, amelyeket alvászavarokra szed valaki.

Az alvás mennyiségét és minőségét is javíthatjuk, ha következetesek vagyunk a lefekvést és az ébredést illetően, még hétvégén is. Kerüljük az elektronikai eszközök használatát lefekvés előtt, aludjunk sötét és csendes hálószobában. Ne fogyasszunk alkoholt és koffeint közvetlenül ágyba bújás előtt, valamint az alvás minőségét azzal is fokozhatjuk, ha rendszeresen sportolunk.

Visited 1 times, 1 visit(s) today