A vörösbor megannyi előnye

Cikkünk senkit sem buzdít ivásra. Ha eddig nem fogyasztott alkoholt, csak a cikk hatására ne kezdjen el inni. Az írásunk azokhoz a személyekhez szól, akik rendszeresen és mértékkel, azaz napi 1-2 dl vörösbort fogyasztanak, illetve azoknak, akik még ünnepnapon sem mernek egy korty alkoholt sem inni, mert azt gondolják, hogy az alkohol csakis egészségtelen lehet. Nos, a jelenlegi kutatási eredmények azt mutatják, hogy mértékkel fogyasztva a vörösbor nagyon is hasznos és egészséges lehet. Mutatunk is néhány olyan előnyt, amelyet a vörösbornak köszönhetünk.

A vörösbor egyik nagy előnye, hogy a csontok egészségére is pozitívan hat, ugyanis rezveratrolt tartalmaz, amely javítja a csontsűrűséget. A rezveratrol nemcsak gyulladáscsökkentő hatású, de a csontvesztést is megakadályozza, illetve elősegíti a csontképző sejtek termelődését.

A vörösborral kapcsolatban nagyon sok kutatást végeztek. Megállapításra került, hogy védi a máj egészségét, ha mértékkel fogyasztjuk, illetve segíthet a zsírmájbetegség kialakulásának megelőzésében is.

A mértéktelen alkoholfogyasztás negatívan hat az agy egészségére. Azonban mértékkel fogyasztva nagyon is előnyös az agy egészségére nézve, és nemcsak a gondolkodási képességet javítja, de még a kognitív funkciókra is pozitív hatást gyakorol.

A vörösbor is tartalmaz melanint, amely az alvást segíti elő, azaz pozitívan hat a cirkadián ritmusunkra. Egy kutatásban a vizsgálati alanyokat két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai egy deciliter vizet, míg a másik csoport tagja egy deciliter vörösbort kaptak lefekvés előtt. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a vörösbort fogyasztó alanyok sokkal jobb alvásminőségről számoltak be, mint azok a személyek, akik csak sima vizet ittak elalvás előtt.

A vörösborban található rezveratrolnak kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy ez rendkívül előnyös lehet azok számára, akik COPD-ben, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvednek.

A tanulmányok szerint a mértékkel fogyasztott vörösbor még az immunfunkciókra is pozitívan hat. Nemcsak csökkenti a téli és őszi betegségek kialakulásának esélyét, de még az immunrendszert is megerősíti.

A rezveratrol erős antioxidáns hatással rendelkezik. Nem csupán a fizikai egészséget támogatja meg, hanem a bőr állapotát is javítja. Talán nem véletlen, hogy sok kozmetikai termék készül rezveratrol hozzáadásával.

A vörösbor polifenolokban gazdag. Ezek olyan antioxidánsok, amelyek segítik a szervezetet a betegségek elleni küzdelemben. Az egyik ilyen polifenol a rezveratrol, amellyel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy javítja a memóriát. A legújabb tanulmányok szerint a rezveratrol csökkenteni tudja az alváshiány által okozott károkat, például a memóriaromlást, növeli a tanulási képességeket, és segít a kognitív feldolgozási képességek javításában is.

A vörösbor potenciálisan javítja a szív egészségét is. Mértékkel történő, ám rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségek kockázatainak csökkentésével, ugyanis növeli a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét és csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét.

Nagyon lényeges, hogy az immunrendszerünk erős maradjon a vírusokkal szemben. Antioxidánsai miatt a vörösbor még immunerősítő hatásokkal is rendelkezik, mivel olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek segítenek leküzdeni a vírusokat.

Visited 1 times, 1 visit(s) today