A zenemű, amit már 2001 óta játszanak, és még több mint 600 év van hátra belőle, hétfőn akkordot váltott

Nagy dolog történt hétfőn a világ leghosszabb zeneművével, amit 2001 óta adnak elő a németországi Halberstadt városában. Nem, nem ért véget, hol vagyunk még attól, de két év után először akkordot váltott, számol be róla a BBC. Ez olyan nagy szám, hogy egyesek állítólag évekkel előre jegyet foglaltak, hogy a helyszínen tapasztalhassák meg a hétfői akkordváltást.

Az 1912-ben született és 1992-ben elhunyt John Cage grandiózus zenei vállalkozását, az Organ²/ASLSP („As SLow aS Possible”, azaz Olyan Lassú, Amilyen Csak Lehet) 2001-ben kezdték el játszani a Lipcse és Hannover között nagyjából félúton lévő, nagyjából negyvenezer lakosú városban. Vagyis játszani még nem kezdték el akkor, a mű ugyanis 18 hónap csenddel indul, az első hangok 2003-ban szólaltak meg.

Az Organ²/ASLSP-t egy speciálisan erre a célra épített orgonán adják elő. A halberstadti Burchardi templom önkéntesei egy új sípot illesztettek a mechanikus orgonához, hogy az új hangzást létrehozzák. A korábbi akkordot itt lehet meghallgatni egy rövidebb, 52 perces videón:

Az előadás a tervek szerint csak 2640-ben fejeződik be. Ez 616 év múlva lesz – ha az időt a másik irányból nézzük, annyi idő múlva, amennyi ideje a reneszánsz éppen dübörögni kezdett Európában, írja a BBC. De ha a magyar történelmet nézzük: 1408-ban járunk, a negyvenéves Luxemburgi Zsigmond ül a magyar trónon, hadjáratot indít Boszniába, behódoltatja a szerbeket, Sárkányrendet alapít.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed