Ajándékok, ingyen pénz – korán kezdték a felvételi szezont idén a bankok

Bár várhatóan csak július második felében hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, a diákoknak szóló számlacsomagokhoz kapcsolódó akcióikat már májusban – sőt, esetenként még korábban – elindították a bankok.

(A szerző a BiztosDöntés.hu alapítója, pénzügyi szakértő. Korábbi írásai itt olvashatók.)

Az igyekezet nem véletlen, hiszen nem elhanyagolható méretű, és igen értékes ügyfélkörről van szó. Az ajánlatok a korábbi években megszokott sémákat követik, de azért előfordulnak egyedi megoldások is.

Ingyenes szolgáltatások + extra ajándékok

A pénzintézetek szempontjából igazán érdekes korcsoportnak számító, 18 és 26 év közötti korosztálynak – ezen belül is a felsőoktatásba felvételizőknek – kínált számláknál az idén is megmaradtak a korábban már jól bevált panelek.

Ahogy ezt megszokhattuk, a számlák mindegyikéhez egy sor díjmentes szolgáltatás kapcsolódik.

Így általánosnak tekinthető a havi számlavezetési díj elengedése, a bankkártya díjának elengedése legalább az első évben, illetve a netbank és a mobilbanki felület ingyenes használata. A havi két alkalommal történő – összesen legfeljebb 150 ezer forintos – bankkártyás készpénzfelvételt is több szolgáltató a saját konstrukciója előnyei közé sorolja, pedig ennek biztosítására jogszabály kötelezi (egy bankszámlához kapcsolódóan) a pénzintézeteket.

A díjmentes, illetve kedvezményes kondíciókon túl változatlanul gyakori a bankoknál

a számlanyitásért cserébe adott ajándékok bevetése is.

A CIB Bank például az előzetesen meghatározott feltételeknek megfelelő, új ügyfeleinek gamer fülhallgatót ad ajándékba, az Erste övtáskával egészíti ki a diákoknak szóló számlacsomagját, az UniCreditnél pedig fejhallgatót kaphatnak a promóciós feltételeknek megfelelő diákok.

Több ebből

Lakáshitelek: szűkmarkú bankok, de mutatjuk, hogy lehet százezreket nyerni
Így turbózzák fel az egyik legnépszerűbb állampapírt

Ajánlóprogram és pénzvisszatérítés is van a palettán

Figyelemre méltó viszont, hogy a diákszámláknál is kezdenek elterjedni a jóváírási – vagy jelentős díjkedvezményt tartalmazó – akciók a bankoknál.

Az Erste Diákszámlánál például 40 ezer forintos jóváírást kaphatnak azok az új ügyfélként érkező, legalább 18 éves diákok, akik teljesen online, otthonról nyitnak számlát, két év hűségidőt vállalnak, és bankkártyát is igényelnek. Az UniCredit Banknál szintén 35 ezer forintos jóváírásra számíthatnak azok, akik teljesítik az előre meghatározott feltételeket.

A Gránit Bank a szelfivel nyitott diákszámlák mellé 40 ezer forintos jóváírási bónuszt kínál: egyedi elemként viszont ajánlóprogramot is futtat ennél az ügyfélkörnél a pénzintézet, amelynek lényege, hogy mind az ajánló, mind az ajánlott diák 10 ezer forintos jóváírást kaphat, ha valóban megtörténik a számlanyitás. A Gránit új ügyfeleinek pedig különösen megéri meggyőzni a leendő évfolyamtársaikat, hiszen az ajánlóprogramban akár tíz számla is nyitható – értelemszerűen százezer forintos jóváírás elvi lehetősége mellett.

Az OTP Bank szintén új elemmel bővítette a kedvezmények palettáját: az új, 16 és 24 év közötti új junioros ügyfelek akár 30 ezer forintos visszatérítést is kaphatnak, ha a Notebook.hu webshopjában vagy valamelyik üzletében vásárolnak. Azoknak a diákoknak pedig, akik az OTP Junior kedvezményprogramban résztvevő üzletek valamelyik üzletében bankkártyával vásárolnak, 5 és 30 százalék közötti pénzvisszatérítést is ad a pénzintézet a promóciós feltételek teljesítésekor.

Hogyan válasszunk diákszámlát?

Bár sok a díjmentes, illetve kedvezményes szolgáltatás a diákszámlák kondíciós listáiban, itt is érdemes ugyanúgy eljárni, mint minden más bankszámlánál.

Így először azt érdemes végiggondolni, hogy mire kívánjuk elsősorban használni a számlát: milyen vásárlási és átutalási forgalmat bonyolítunk, illetve mekkora pénzmozgás várható. Ha ez megvan, már könnyebb összevetni az egyes bankok ajánlatait, illetve segíthet kiszűrni azokat a szolgáltatásokat, amelyek költséggel járnak ugyan, de nem feltétlenül van rájuk szükség – ilyen például a jóváírásokról és terhelésekről értesítő sms.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a díjmentes szolgáltatásoknak is lehetnek feltételei az egyes konstrukcióknál, amelyekre mindenképp érdemes odafigyelni a váratlan költségtételek felmerülésének elkerülése érdekében.

A diákok bankválasztásánál egyébkén a kényelem és a gyors elérhetőség is igen fontos tényező: sokat számít például, hogy a kiválasztott pénzintézetnek legyen fiókja, ATM-je az iskola vagy a diák lakóhelye közelében, még akkor is, ha a fiatalabb korosztály a pénzügyeit jórészt már online csatornákon intézi.

Miért hajtanak ennyire a diákokra a bankok?

A fiatal korosztály hosszú évek óta kitüntetett figyelmet kap a hazai bankoktól, amelyek egy sor díjmentes és kedvezményes kondíciókkal kínált szolgáltatás mellett különböző promóciókkal is igyekeznek megszólítani az érintetteket. Ennek egyrészt az az oka, hogy a középiskolai, illetve egyetemi, főiskolai tanulmányaikat folytató fiataloknál az esetek nagy többségében első banki kapcsolatukat kiépítő diákokról van szó, akik, ha kedvező benyomásokat szereznek, jó eséllyel hosszú évekre az adott szolgáltatónál maradnak.

A másik fő ok, hogy (különösen a felsőoktatásban tanulóknál) nagyon értékes ügyfélkörről van szó, amely később

jó eséllyel viszonylag magas jövedelemre tesz szert, miközben egyre több megtakarítási és hitelterméket vesz igénybe, és persze egyre jelentősebb számlaforgalmat is generál.

A potenciális ügyfelek köre pedig egyáltalán nem elhanyagolható: a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) adatai szerint a 2023-as felsőoktatási felvételi időszakban több mint 126 ezren felvételiztek valamelyik felsőoktatási intézmény szakára, közülük pedig közel 95 ezret fel is vettek.

A bankok szempontjából persze a nappali tagozatra frissen bejutó fiatalok a különösen érdekesek: a KIM adatai szerint tavaly 83,2 ezer diák jelentkezett valamelyik felsőoktatási intézmény nappali tagozatára, akik közül 62 ezret fel is vettek. Ez a létszám az itthon vezetett, már közel 10 millió lakossági bankszámlához viszonyítva első látásra nem tűnhet túl nagynak, ám annak tükrében, hogy a pénzügyi szolgáltatóknak mennyit kell küzdeniük az ügyfélkörük megtartásáért és bővítéséért, egyáltalán nem elhanyagolható sokaság.

Gergely Péter,
pénzügyi szakértő, BiztosDöntés.hu

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

The post Ajándékok, ingyen pénz – korán kezdték a felvételi szezont idén a bankok appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed