Amerikát idegesíti, de nagyon jó üzletnek bizonyul a Raiffeisen bank oroszországi tevékenysége

Csak azután álltak el az Oleg Gyeripaszkával való üzleteléstől, hogy az amerikaiak nagyon erősen megfenyegették a bankot.

Mi történt? Az osztrák Raiffeisen orosz üzletei annyira idegesítik az amerikaiakat, hogy már a bank bedöntésével fenyegetnek – írja a 444.hu.

Idővonal:

A történet még télen kezdődött, amikor az amerikai diplomaták többször jelezték az osztrák Raiffeisen Bank Internationalnek, hogy ne üzleteljenek orosz oligarchákkal. A Raiffeisen Oleg Gyeripaszka Strabag részesedését vásárolta volna meg.

Az ügy május elején eszkalálódott, amikor Washington megfenyegette a Raiffeisent, hogy korlátozza hozzáférésüket a dollárhoz, hanem állnak el az üzlettől. Ez halálos lett volna a banknak, amely Oroszország legnagyobb nyugati hitelezője.

Az osztrák bank visszalépett az orosz üzlettől, de továbbra is nyomás alatt vannak. Egyre erősebben sürgetik, hogy vonuljon ki Oroszországból.

Ettől függetlenül a szankciók határán billegés nagyon jó üzlet volt a Raiffeisennek.

Mennyi az annyi? Az ukrajnai háború kitörése óta egyre több pénzt hoz Oroszország a banknak, 2024 első három hónapjában a csoport nyereségének mintegy felét az orosz üzlet tette ki.

A 444 cikkéből kiderül, hogy 2023-ban az ukrajnai invázió előtti időszakhoz képest megtriplázta a nyereségét hét nagy nyugati bank (köztük az OTP is) Oroszországban, emiatt pedig négyszer annyi adót fizettek Moszkvának, mint tették azt 2021-ben. Ezek a bankok Ukrajna lerohanása után megígérték, hogy minimalizálják oroszországi működésüket, de tavaly együtt mégis több mint 3 milliárd eurós nyereségről jelentettek. A profit megugrása a Moszkvának fizetett adó növekedésével járt együtt: a 2021-es 200 millió euróról tavaly több mint 800 millió euróra nőtt. A legnagyobb adózóa Raiffeisen volt a maga 1,8 milliárd eurós profitjával.

The post Amerikát idegesíti, de nagyon jó üzletnek bizonyul a Raiffeisen bank oroszországi tevékenysége appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed