Amikor kiszól a hűtőből az AI, hogy kezd megromlani az étel

Ez az új trend: A hűtőt és a mosógépet mesterséges intelligenciával pakolják tele. Kérdés, hogy ennek van-e bármi gyakorlati haszna és értelme, vagy csak egy mesterségesen felfújt lufi az egész.

2024-re az AI letartolta az egész világot. A mesterséges intelligencia nem csak az olyan magától értetődő területeken bukkant fel, mint az IT, a telekommunikáció vagy a járműipar, hanem megjelent a háztartási eszközök univerzumában is.

És, hogy ezt egyes piaci szereplők milyen fontosnak tartják, jól jelzi, hogy a Samsung egy nagyszabású nemzetközi eseményen mutatta be az ilyen típusú készülékeit. Egészen pontosan a Bespoke család legújabb tagjait, illetve a kapcsolódó technológiákat.

A párizsi rendezvény súlyát mutatja, hogy azon tiszteletét tette Simon Sung, a Samsung európai első embere, illetve Benjamin Braun, a vállalat regionális marketingkommunikációs vezetője is.

A mesterséges intelligenciára épülő eljárások több különféle formában is megjelennek idén a Samsung prémium kategóriás hűtőszekrényében, sütőjében, hűtőszekrényében és porszívójában is.

Benjamin Braun, Chief Marketing Officer Samsung Europe.

Amelyek beválnak, azok pedig nyilván a jövőben leszivárognak majd az olcsóbb modellek közé is, és előbb-utóbb ugyanúgy általánosan elterjedtté válnak. A cél velük általánosan az, hogy energiatakarékosabbá, sokoldalúbbá, kényelmesebbé, felhasználóbarátabbá és olykor egészségesebbé tegyék az eszközöket. Jöjjön néhány konkrét példa!

Hűtő és sütő

A mesterséges intelligencia leglátványosabban az úgynevezett AI kamerák képében jelentkezik.

Hopp, ott az AI kamera.

De emellett a modell arra is képes, hogy azonosítsa a termékben lévő élelmiszereket, a beolvasás után észben tartsa a lejárati dátumukat, illetve magától észre vegye, ha valami kezd túlérni, megromlani.

A Family Hub névre hallgató, egyébként hatalmas színes LCD kijelzővel megtámogatott hűtőszekrény esetében ennek segítségével be lehet tekinteni a készülék belsejébe, ami jól jöhet vásárlás során.

Mindezt pedig nem súlyos titokként őrzi, hanem jelzi is a vállalat saját, SmartThings appján keresztül gazdájának, hogy baj közeleg. Szintén hasznos extra, hogy a hűtőben lévő alapanyagokra építve konkrét recepteket is kínál, amelyek természetesen megjelenhetnek a már említett nagy méretű, 21,5 inches színes, nagy felbontású képernyőn. A berendezés rendelkezik beépített WiFi-vel, így az internetre is csatlakoztatható, és sütés-főzés közben akár videókat vagy élő tv adást is lehet rajta nézni.

A hűtő képes a benne található dolgok alapján recepteket ajánlani.

Már korábban is létezett olyan, kamerával ellátott Samsung sütő, amelybe be lehetett kukkantani, megnézni, hogy hogyan áll az étel. Ezt 2024-re tovább fejlesztették, hiszen a mesterséges intelligencia pusztán a látvány alapján el tudja dönteni, hogy elkészült-e már az ebéd vagy a vacsora. Amennyiben igen, akkor arról magától értetődően szól, a már említett alkalmazáson keresztül. Sőt, ha a hűtőszekrény segítségével sikerült receptet kiválasztani, a fent vázolt módon, akkor arra is van mód, hogy a sütő beállításai egyetlen érintést követően azonnal ahhoz idomuljanak.

Porszívó és mosógép

A friss, felmosó funkcióval megtámogatott, dallamos nevű Bespopke Jet Bot Combo AI robotporszívó is kapott AI kamerát. Ennek feladata többek között, hogy pontosan feltérképezze a szobát, felismerje az esetleges akadályokat, például kábeleket, ruhadarabokat, és informálja a tulajdonosát arról, hogy ezek miatt nem tud tökéletes munkát végezni.

A gőztisztítós porszívó parancsszavakkal irányítható.

Emellett a kamera feladata az is, hogy beazonosítsa a szőnyegeket, hogy a berendezés automatikusan kikapcsolhassa a felmosást. A porszívó másik egyedi extrája a dokkolóba épített gőztisztítás, amely a cégtől kapott információk értelmében a készüléken található, és az integrált portartályba kerülő baktériumok, kórokozók 99 százalékának likvidálását garantálja.

A mosógép munkáját AI segíti.

A mosógépnél is szerepet szánnak a kamera képességeinek: A SmartThings alkalmazást futtató okostelefonnal kell beolvasni a masinába pakolt ruhák címkéit. Ezek segítségével a masina szoftvere képes azonosítani azokat, és ezen információk ismeretében automatikusan kiválasztani a megfelelő programot, illetve a mosószer mennyiségét. A készülék ehhez egyébként egyéb szenzorokat is használ, például súlymérőket, amelyek a szennyezettség fokának felmérésében játszanak fontos szerepet, állítólag.

Már a dob is tudományos!

Itt muszáj megemlíteni a Bubble Shot technológiát, amely feladata szintén a hatékonyság növelése. Ez tulajdonképpen egyfajta spriccelő, amely a mosószert egyenletesen szétszórja a dobban, és ennek köszönhetően ugyanolyan eredmény eléréséhez kevesebb vegyszerre van szükség.

Biztonság

A dél-koreai megakonszern kezdetben a telefonjain vezette be a teljesen saját fejlesztésű, komplex, több, szoftveres és fizikai vonalból álló Knox védelmi rendszert. A személyes adatokat tároló memóriát egy külön, mini széfben tárolja a hardver, amely még nagy erejű lézerrel sem lehet feltörni.

A mesterséges intelligenciával megtámogatott algoritmus pedig fejlett titkosítási eljárásokkal dolgozik.

A Knoxot később megkapták a televíziók is, 2024-ben pedig a háztartási gépek, így az eseményen bemutatott Bespoke készülékek is. Ez egyébként teljesen logikus húzás, hiszen miután minden mindennel össze van kötve, egy védtelen smart home eszközön keresztül be lehet jutni elméletileg az otthoni hálózatra. Ezzel pedig egy hacker igen komoly, akár anyagi károkat is okozhat. Itt kell megemlíteni azt is, hogy a Samsung által használt ökoszisztéma teljesen saját, tehát egyes más háztartási gép gyártóktól eltérően nem egy harmadik féltől származó technológiát licencelnek, ami már önmagában is hordozhatna némi kockázatot.

Energikus dolgok

A vállalat munkatársai a párizsi eseményen azt is kiemelték, hogy az AI-t csatába küldik a Föld megmentése érdekében. Több olyan új megoldást bevezettek, aminek célja az energiafogyasztás és a karbon lábnyom csökkentése, valamint a teljesítmény optimalizálása.

A mesterséges intelligencia segíthet az energiahatékonyabb és gazdaságosabb működésben.

Emellett arra is próbálnak odafigyelni, hogy a felhasználó költségeit mérsékeljék. Ennek részeként az intelligens szoftver figyeli, hogy mikor termel a tetőre épített napelem, vagy olcsóbb az energia (nálunk például ilyen az éjszakai áram), és automatikusan erre az időszakra időzíti a termékek töltését vagy a különféle feladatokat.

Okosabb asszisztens

2017-ben vezette be a Samsung a saját okos asszisztens megoldását, az Apple-féle Sirihez nagyon hasonló Bixbyt. Ezzel elméletileg lehetséges a hangalapú keresés, illetve a parancsszavakkal történő vezérlés. Viszont eddig a Bixby meglehetősen korlátozott volt, azonban a generatív mesterséges intelligencia segítségével idénre sokat fejlődött, legalábbis, ha minden igaz. Most már komplexebb mondatokat is megért, gyorsabb, valamint nem kell pontosan fogalmazni, amikor hozzá beszél az ember.

Ennek köszönhetően pedig papíron jóval kényelmesebben, sokoldalúbban használható, mint korábban, és ez a háztartási eszközöket is érinti. Például lehet kiabálni a hűtővel, hogy mondja már meg, hogy mi van benne, és ajánljon valami receptet. A robotporszívó pedig akár élő beszéddel is irányítható, szóval ha úgy alakul egyetlen vakkantással beküldhetjük a hálóba.

Mesterséges intelligencia + háztartási gépek, van ennek értelme?

Nyilván hosszabb tesztelés vagy próbálgatás alapján lehetne igazán megalapozott véleményt mondani, ám eseményen látottak és hallottak alapján egyáltalán nem tűnik elvetélt ötletnek házasítani a mesterséges intelligenciát a háztartási gépekkel.

A Samsung a mesterséges intelligenciával felturbózott háztartási eszközeit egy elegáns párizsi kúriában mutatta be.

A különféle AI alapú szolgáltatások és technológiák olykor picit erőltetettnek tűnnek, de kétségkívül akad köztük olyan, aminek lehet értelme, és hosszú távon is beválhat. Teljesen érthető, hogy a Samsung is ebbe az irányba indult, de azért nem az AI fogja alapjaiban megváltoztatni ezt az iparágat, ellentétben mondjuk a programozással, vagy képalkotással. És az is biztos, hogy idő kell ahhoz, hogy ezek a szolgáltatások általánosan elterjedjenek, aminek az egyik fő oka az ár. Az új Samsung Bespoke AI eszközök nélkül néhány már Magyarországon is elérhetővé vált, és hát olcsónak azért nem neveznénk őket.

The post Amikor kiszól a hűtőből az AI, hogy kezd megromlani az étel appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed