Ausztria az EU legboldogabb országa, Románia a második, a magyarok az utolsó negyedben

Ausztria az Európai Unió legboldogabb, Bulgária a legelégedetlenebb országa, Magyarország az utolsó negyedben, a 22. helyen végzett – derült ki az Eurostat statisztikái szerint, amelyet az Independent közölt.

A 2022-ben készített felmérés önbevallásos módszerrel dolgozott, az EU tagállamait arról kérdezték, hogy egy 1-től 10-ig terjedő skálán mennyire elégedettek az életükkel. A tanulmány rámutat, hogy az elégedettség leginkább az olyan faktoroktól függ, mint az iskolázottság vagy a magánéleti és anyagi stabilitás.

Az EU-s átlag 7,1 százalék lett, ezt a szintet a tagállamok kétharmada elérte.

A lista élén az osztrákok végeztek 7,9-es átlaggal, a második helyen holtverseny alakult ki Románia, Lengyelország és Finnország közt 7,7 ponttal. A lista végén Bulgária végzett 5,6-os átlaggal, a tanulmány megjegyzi, hogy a lista másik nagy vesztese Németország, amely az egy évvel korábbi eredményhez képest sokat esett: akkor 7,1 volt, most 6,5.

Érdekes, hogy a kutatás szerint több olyan országban, amelyekhez a közvélemény az alacsony jövedelmet közi – mint amilyen Románia vagy Lengyelország – a legmagasabb az elégedettség. Ez jól szemlélteti a szubjektív és a gazdasági jólét közti kapcsolat összetettségét

– mutat rá a tanulságra a kutatás.

A sorrend:

Ausztria 7,9
Lengyelország 7,7
Finnország 7,7
Románia 7,7
Belgium 7,6
Hollandia 7,6
Szlovénia 7,5
Csehország 7,4
Írország 7,4
Málta 7,4
Svédország 7,4
Észtország 7,2
Olaszország 7,2
Ciprus 7,2
Luxemburg 7,2
Spanyolország 7,1
Litvánia 7,1
Franciaország 7
Portugália 7
Szlovákia 7
Magyarország 6,9
Horvátország 6,8
Litvánia 6,8
Görögország 6,7
Németország 6,5
Bulgária 5,6

Idén márciusban a World Happiness Report is közzétette szokásos listáját, amelyben az egész világot rangsorolták a boldogságindexük alapján. Ezek szerint Finnország hatodszor lett zsinórban a világ legboldogabb országa, Magyarország az 51. helyen végzett.

The post Ausztria az EU legboldogabb országa, Románia a második, a magyarok az utolsó negyedben first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed