Az ájurvéda nem javasolja a jéghideg italok fogyasztását a melegben

Nyáron jólesik olyan ételeket, gyümölcsöket és gyógynövényeket fogyasztani, amelyek segítenek csökkenteni a testhőmérsékletet, azaz hűtő hatással rendelkeznek. Ha a kánikulában nagyon felhevül a testünk, érdemes ezeket a finomságokat beiktatni a mindennapjainkba.

A szervezetnek szüksége van a folyamatos hidratációra. Ha jól hidratáltak maradunk, akkor ez nemcsak a testhőmérsékletünket csökkenti, hanem segít a toxinokat is kiöblíteni a szervezetből. Nagyon sokféle zöldség, gyümölcs és gyógynövény létezik, amely segít a szervezetünk gyors lehűlésében.

Ezek a táplálékok segítik a testhőmérséklet csökkenését, mégpedig a hidratáció fokozásával, az emésztés beindításával és az izzadással. Mivel elektrolitokban is bővelkednek, így nagy szerepük lehet a vércukor és a vérnyomás szabályozásában is.

Nemcsak a nagy melegben érdemes hűtő táplálékokat és italokat fogyasztani, hanem más alkalmakkor is, például amikor az egészségi állapotunk nem túl jó, amikor a fizikai vagy a lelki egészségünk némi támogatásra szorul. Egészségi állapotok, amikor a testünk hűtő táplálékokat és italokat igényel: szorongás, agresszió, harag, izgatottság, nem megfelelő emésztés, puffadás, savas reflux, bőrpír, duzzanat, gyulladás és fájdalom a szervezetben.

Most pedig nézzünk néhány hűsítő táplálékot, italt és egyebet! Gyógynövények közül remek hűsítő hatással rendelkezik a zöld tea, a Cayenne-bors és más csípős fűszerek, az Aloe vera, a kamilla, a citromfű, a kapor, a fodormenta, a rozmaring, a borsmenta, a koriander.

Néhány gyümölcsre is számíthatunk, ha a szervezetünk hűtést igényel, ilyen például az eper, a cseresznye, a bogyós gyümölcsök, a dinnye, azaz a sárgadinnye és a görögdinnye, a trópusi gyümölcsök mint a mangó, a papaja, az ananász és minden olyan gyümölcs, amely nagy mennyiségben tartalmaz vizet, például a kivi és a szőlő.

Egyes zöldségek is segíthetnek a szervezetünk lehűtésében, például a vízben gazdag zöldségek, az uborka, a zeller, a paradicsom, a spárga, a zöld leveles zöldségek.

Milyen italok és ételek segíthetnek még a szervezetünk lehűtésében? Például a kókuszvíz, a nyers méz, a mandula, a kefir, a joghurt, a kecsketej, egyes gabonafélék mint a zab, a quinoa, az árpa.

Ha melegünk van, akkor az ájurvéda ősi indiai gyógyító gyakorlatához is fordulhatunk. E tan szerint az úgynevezett hideg ételek segítenek szabályozni a test hőmérsékletét. Ilyenkor egyes gyógynövények is segíthetnek a test lehűtésében, mint például a koriander, az édeskömény és a kardamom. Az ájurvéda úgy véli, hogy a meleg hónapokban semmiképpen sem javasolt hideg vagy jégkockákkal dúsított italokat fogyasztani, ugyanis sokkolja az emésztőrendszer csatornáit, így annak működését és egészségét is korlátozza. A hideg italok keményebb munkára késztetik a testet, ami még jobban megemeli a testhőmérsékletet.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed