Az ananásznak nagyon kellemes a zamata, azonban sokakat elriaszthat a túlságosan is édes ízvilága. Vízzel hígítva viszont nagyon kellemes italt készíthetünk ebből a trópusi gyümölcsből, amely nem mellesleg roppant egészséges is. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen előnyei vannak a rendszeresen fogyasztott ananásznak és a belőle készült ananászvíznek.
Az ananász tele van antioxidánsokkal, például fenolos savakkal és flavonoidokkal, illetve tartalmaz még többek között A-, C-, E- és B6-vitamint is.
Ananászvizet nagyon egyszerűen készíthetünk: egyszerűen csak turmixoljunk le 3-4 ananászkarikát, amelyet előzőleg meghámoztunk, majd öntsük fel tetszés szerinti mennyiségű vízzel.
Az ananászból egyéb nagyon egészséges turmixitalokat is készíthetünk, most egy ilyen recept következik.
Fahéjas immunerősítő ananászturmix hozzávalói:
• 4 ananászkarika,
• 2 nagyobb narancs,
• 1 lime,
• 2 dl víz,
• ½ teáskanál őrölt fahéj.
Elkészítése:
Hámozzuk meg a narancsokat és magozzuk ki, majd tegyük a turmixgépbe. Adjuk hozzá a meghámozott és feldarabolt ananászkarikákat. Facsarjuk bele a lime levét, majd szórjuk rá a fahéjat, öntsük rá a vizet és turmixoljuk le.
Az ananászvíz nagyon jó C-vitamin-forrás. Ez a tápanyag erősíti az immunrendszert, felgyorsítja a sebek gyógyulását, és ragyogó lesz tőle az arcbőrünk. A C-vitamin egy olyan antioxidáns, amely védi a sejteket a károsodástól, és elősegíti az általános jóllétet.
Az ananász mangánban is bővelkedik. Ez egy olyan alapvető tápanyag, amely elengedhetetlen a csontsejtek fejlődésének fenntartásához. Ez az ásványi anyag is biztosítja a jó csontsűrűséget, segít megerősíteni a csontváz szerkezetét, és csökkenti a csonttörések kockázatait. A mangán a porcok egészségét is biztosítani tudja, illetve fokozza az ízületek mobilitását és rugalmasságát.
Az ananászvíz csakúgy mint az ananász, gazdag forrása a bromelainnak. A bromelain egy enzim, amely erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A bromelain az emésztést is megtámogatja, és a légzési problémákat is enyhíteni tudja.
A bromelain nemcsak gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, hanem nagyon hatékonyan csillapítja az emésztési panaszokat is. A bromelain egy olyan enzim, amely fehérjéket tud lebontani, ezzel is enyhítve az olyan emésztési panaszokat, mint amilyen a puffadás.
A napi hidratálás nagyon fontos, hiszen a szerveink, a szöveteink és a sejtjeink csakis ebben az esetben tudnak jól működni. Ha unjuk a vizet, akkor az ananászvíz egy remek alternatíva lehet a napi hidratáció elérésére.
Fentebb említésre került, hogy az ananászvíz gazdag forrása a C-vitaminnak. A C-vitamin elengedhetetlen a bőr rugalmasságának és fiatalosságának fenntartásához.
Az ananászvízben rejlő enzimek kulcsfontosságúak a test méregtelenítésében. A toxinok eltávolításának támogatásával az ananászvíz segíti, hogy a szervezet fiatalos, üde és energikus maradjon.
Az ananászvízből egy reggeli elixírt is készíthetünk: préseljük ki egy ananász levét, ehhez adjunk tetszőleges mennyiségű vizet, majd facsarjunk bele egy egész citromot. Ez a reggeli ital olyan sok C-vitamint biztosít a szervezetnek, ami néhány óráig biztos, hogy elegendő energiát szolgáltat számunkra.