Az eddiginél is nagyobb központosítás várható, maroknyi ember kezébe kerülhet az egész magyar kultúra

Új, átfogó kulturális törvény készül, aminek tervezete alapján totális központosítás és egységesítés jöhet a kulturális életben: a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház (Vidnyánszky Attila), a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok (Vashegyi György), az alkotóművészek pedig a Petőfi Kulturális Ügynökség (Demeter Szilárd) alá kerülhetnek, írja az Index.

A lap szerint ez nem csupán szakmai módszertani együttműködést jelent, a szervezeteknek a szakmai tevékenység dokumentumait, az éves beszámolót, a munka- és szolgáltatási tervet is el kell küldeni annak az intézménynek, amely alá tartoznak. A törvény célja az indoklás szerint „a teljes kulturális ágazat egységes rendszerbe helyezése, (…) az intézmény- és tevékenységrendszer, a támogatások és irányítási területeinek összehangolt és egységes keretszabályozása”.

A készülő törvény minden ágazatra kiterjeszti a szakfelügyeletet, ami „a kulturális intézmények, szervezetek tevékenységének fejlesztése, a szakmai munka színvonalának emelése, a kulturális közfeladat minőségi szintjének megállapítása és hatékonyabb ellátása érdekében működtetett szakmai kontroll rendszer”.

A kiemelt ágazati intézmények a következők lennének: a Magyar Nemzeti Múzeum (Demeter Szilárd), a tervezet szerint még az Országos Széchényi Könyvtár (Rózsa Dávid), a Nemzeti Színház (Vidnyánszky Attila), a Nemzeti Filharmonikusok (Vashegyi György), a Nemzeti Táncszínház (Ertl Péter) és a Petőfi Kulturális Ügynökség (Demeter Szilárd).

A lap megkereste Csák János kulturális és innovációs minisztert, szerinte a tervezett kulturális szabályozás „a működési feltételeket egyszerűsíti. Egységesít és transzparenssé teszi a folyamatokat. Három követelmény van: milyen elvárásoknak kell megfelelnie infrastrukturálisan, módszertanilag és személyileg egy-egy intézménynek; milyen folyamatos képzésben kell részesülniük az ott lévőknek; és milyen módon választódnak ki az intézmények vezetői.”

Volt egy pályázat, amely egy forradalmat ajánlott, mondta Csák arról, hogy Demetert miért választották a Nemzeti Múzeum élére. A forradalom pedig arról szól, hogy létrehozzák a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központot, amely úgy működik majd, mint egy holding. Hat intézmény fog alátartozni: a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum és a Vendéglátóipari Múzeum. Ez a hat „a régészettől a vendéglátásig a magyar kultúrának a korpuszát befedi” – indokolta Csák.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed