Friss Hirek

Az Egy zuhanás anatómiája tarolt az Európai Filmdíjak gáláján, de Tarr Bélát is kitüntették

A legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv díját is a francia Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című alkotása nyerte el az Európai Filmdíjak szombat esti berlini díjátadó gáláján. Az Európai Filmakadémia elnökének és igazgatótanácsának Tiszteletbeli díját (Honorary Award) Tarr Béla magyar filmrendező vehette át.

Az Egy zuhanás anatómiája című lélektani krimi idén elnyerte az Arany Pálma-díjat is Cannes-ban. A filmben egy sikeres német írónő francia férjével és látássérült gyerekével él a francia Alpok egyik kis falujában. A férfi váratlanul meghal, nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. A film az eseményeket végig a feleség szemszögéből követi, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. Az Egy zuhanás anatómiája több bűnügyi történetnél: Triet filmjében a házasság és az emberi kapcsolatok rétegeit tárja fel. A feleséget alakító német Sandra Hüller nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat. A legjobb európai színész díjával idén a dán Mads Mikkelsent tüntették ki A Fattyú (Bastarden) című filmben játszott szerepéért. Az életműdíjat az Európai Filmakadémia idén Vanessa Redgrave brit színésznőnek ítélte oda. Az Európai Filmdíjakat 36. alkalommal adták át, az Arena Berlinben megrendezett ünnepségen ezer vendég vett részt.

Az idei Európai Filmdíjakra két magyar filmet is jelöltek: az év legjobb animációs film díjáért volt versenyben a Műanyag égbolt, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta alkotása. Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban, Annecyban és Szarajevóban is díjazott műve pedig a legjobb rövidfilm díj jelöltjei között szerepelt.

The post Az Egy zuhanás anatómiája tarolt az Európai Filmdíjak gáláján, de Tarr Bélát is kitüntették first appeared on 24.hu.


Exit mobile version