Az elmúlt 25 év legerősebb földrengése rázta meg Tajvant

Szerdán a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés érte Tajvant, derült ki a japán meteorológiai intézet méréséből. A katasztrófában négyen életüket vesztették, több tucatnyian megsérültek. Az egész szigeten áramkimaradások vannak, épületek omlottak össze, Dél-Japánban és a Fülöp-szigeteken szökőárveszélyre figyelmeztettek, és volt, ahol a rengések földcsuszamlást is okoztak. Ez volt a legerősebb földrengés Tajvanon 1999 óta, írja a Guardian.

A földrengés, melynek epicentruma a sziget keleti partvidékén fekvő, népszerű turistaváros, Hualien közelében volt, 15,5 kilométer mélységben, helyi idő szerint reggel 7 óta 58 perckor kezdődött.

WATCH: Several buildings have collapsed in Hualien, Taiwan, after a 7.4 magnitude earthquake struck on the east coast of Taiwan. pic.twitter.com/3EIfT9PIGe

— NBC News (@NBCNews) April 3, 2024

A Reuters szerint legalább 26 épület omlott össze a területen, ennek több mint fele Hualien megyében. Legalább 20 ember rekedt a romok alatt, a mentési munkálatok jelenleg is zajlanak.

A japán meteorológiai ügynökség közlése szerint kisebb szökőárhullámok érték el Okinava déli részét, míg a fülöp-szigeteki szeizmológiai ügynökség a tengerparti tartományokban élőket figyelmeztette szökőárveszélyre, egyúttal felszólítva őket arra, hogy menjenek magasabban fekvő területekre.

A világ vezető chipgyártója, a tajvani TSMC a földrengés miatt leállította a termelést.

Habár a japánok 7,7-es erősségű földrengésről adtak tájékoztatást, a tajvani hatóságok ezzel szemben 7,2-es erősségű földmozgás mértek. Mindkét esetben a mostani volt az elmúlt 25 év legerősebb földrengése Tajvanon. 1999-ben egy 7,6-os erősségű rengés végzett pusztítást a szigeten: akkor 2400 ember halt meg és tízezren sebesültek meg.

The post Az elmúlt 25 év legerősebb földrengése rázta meg Tajvant first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed