Az emberek legnagyobb problémája abból ered, hogy dolgoznak, de nem kézzel fogható az, amit alkotnak

Sikerről, fenntarthatóságról, táncművészetről is szó esett a februári Forbes magazint bemutató Kilövésen. Sárospataki Albert, Vági Bence és Borbás Marcsi a színpadon. Ez volt az utolsó Kilövés.

Kitartás, fegyelem, megújulás és szenvedély. Ez is összeköti Sárospataki Albertet, a Billingo ügyvezető-alapítóját, Vági Bencét, a világhírű társulat, a Recirquel alapítóját és Borbás Marcsi műsorvezető-producert. Na meg az is, hogy velük beszélgettünk az utolsó Forbes Kilövésen, a februári magazin bemutatásán. Mutatunk tőlük néhány erős mondatot.

A siker nincs ingyen

Sárospataki Albert, a Cápák között legújabb cápája mára milliárdos üzletté növelte a Billingót. De mire a számlázóplatform ötlete megszületett, már számos vállalkozást kipróbált. Volt dj, vezetett trendkiegészítőket árusító üzletet Ajkán, másfél milliárdos utaztatós céget hozott létre – amit elvitt a 2008-as válság– , de bátran beszél a megélt kapufákról is.

Nyolc évig ment mínuszosan a Billingo, csak 2022-ben váltak profitábilissá, 2023-ban a milliárdos árbevételt is átlépték.

„Kívülről az látszik, hogy díjakat nyerünk, itt ülünk a Forbes színpadán és a cápákban, de ezt nem adták ingyen.

A Billingót mindenki sikersztorinak látja, az is. De azt is jó látni, hogy amikor elindultunk, mi voltunk a hatvanhatodik számlázó. Erős versenytársakkal, folyamatos tőkehiánnyal küzdöttünk. Tudatos döntés volt, hogy nyolc évig veszteséggel megyünk. Folyamatosan égettük a pénzt, hogy minél nagyobbak legyünk.”

A cápákról

A Cápák között most futó évadában történnek olyan dolgok, amik számomra is kiborítóak – fogalmaz Sárospataki Albert .

„Egyetlen feltételem volt, amikor megegyeztünk Máté Krisztával, hogy értéket akarok teremteni, támogatni a vállalkozókat a valódi motivációim alapján. Önmagamat akarom adni, nem akarok szerepbe bújni.”

Sárospataki Alberttel Vaszkó Iván beszélgetett. Fotó: Egyed Péter

Nem lehet kommerciális

Vági Bence művészeti vezető az általa alapított Recirquel Társulattal új műfajt is létrehozott. A cirque danse az újcirkusz, a balett, a kortárs tánc és a színház különleges elegye. A jelenleg a Müpában látható Solus Amor című műsorukat 2023-ban nagyjából 350 alkalommal játszották le. „Teljes túlteljesítés.”

„Egyre nagyobb a közönségbázis, de továbbra sem sikerorientált műfajt akarunk. Letisztítjuk a stílusunkat, az előadásokat, nem akarunk kommerciális dolgot csinálni. A missziónk, hogy a cirkuszművészetet felemeljük a magas művészetek közé.”

Előadásaikkal neves nemzetközi fesztiválok díjait hozzák el, turnéikkal bejárják  világot. Nemrég Cannes-ből érkeztek haza, hamarosan folytatják a franciaországi turnét, majd Kolumbia, Dél-Korea következik.

Vági Bence egy sérülés miatt már nem táncol, de azt mondja, vezetőként ő izgul a legjobban egy-egy előadáson. Ez az első években komoly egészségi problémákat, hajhullást, gyomorfekélyt is okozott nála. Mára elengedte a feszültséget.

„Az elején minden előadást úgy néztem végig, hogy csak éljék túl. De ennek a műfajnak ez a szépsége, hogy 100-ból 100-szor elkapják a levegőben szálló társukat.

Ők a legkiválóbb művészek. Minden este olimpiát kell teljesíteniük.”

Vági Bence G. Tóth Ildának mesélt a Recirquelről. Fotó: Egyed Péter

A fenntarthatóság csak az emberrel együtt létezik

Borbás Marcsi a Gasztroangyal befejezésével és a covid megjelenésével az Őrségbe költözött, kéthetente csupán napokra érkezik a fővárosba. Ötszáz milliós árbevételű céget vezet, a Youtube-on látható sorozatát forgatja, könyveket ad ki, saját márkás kozmetikai terméket dobott piacra, honlapján pedig a környezettudatos életet hirdeti.

„Fenntartható fejlődés nem létezik, és a fenntarthatóság is csak az emberrel együtt létezik. Vissza kell ezért vinni az embert a természetbe, hogy lássa meg, mire megy ki a játék. Erre elég lehet egy balkonkert is.”

Őrségi otthonában Marcsi folyamatosan dolgozik, fát vág, műveli a kertjét. Környezetét nyughatatlanságával idegesíti – mondja. De hozzáteszi, a kertje a nagy tanítómestere.

„Alázatra nevel, miközben teremtesz általa. Az emberek legnagyobb problémája abból ered, hogy dolgoznak, de nem kézzel fogható az, amit alkotnak. Ezért a legjobb dolog a kert. Elszakadtunk a természettől, de visszarángat bennünket oda, hiszen a természet nélkül nem fogunk tudni élni.”

Borbás Marcsi a Kilövés színpadán Galambos Márton főszerkesztővel beszélgetett. Fotó: Egyed Péter

Új sorozat

Borbás Marcsi elárulta, egy hónap múlva megújul honlapja, az egy.hu. Hogy még jobban tükrözze a közvetíteni kívánt értékeket. „Az érdekel, ami az épeszű élethez kell.”

Itt indul el új sorozata is. Erről csak annyit árult el, hogy visszatér benne a Gasztroangyallal letett vidékjárás, „de már nem a régi tempóban.”

„Nyughatatlan ember vagyok, állandóan kutatok. Ha olyan infóra bukkanok, ami szerintem sokak számára hasznos, óriási vágyat érzek arra, hogy megosszam. Ezért dolgozom, hogy eljuttassam hozzájuk.”

A mostani volt az utolsó Kilövés, 8 év után a magazinjainkat bemutató rendezvényeink megújulnak: negyedévente jön majd a Forbes AfterWork.

The post Az emberek legnagyobb problémája abból ered, hogy dolgoznak, de nem kézzel fogható az, amit alkotnak appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed