Az EU vizsgálni kezdte a kínai napelemgyártók állami finanszírozását, el is álltak a beruházási ajánlataiktól

Kínai napelemgyártó vállalatok vonták vissza uniós beruházási ajánlatukat, miután az EU Bizottsága illegális állami támogatás gyanúja miatt vizsgálatot indított ellenük.

Az EU azzal vádolja Pekinget, hogy állami támogatásokkal juttatja versenyelőnyhöz a kínai gyártókat.

Az uniós vizsgálatok konkrétan egy romániai napelempark építésére és üzemeltetésére kiírt pályázattal összefüggésben indultak meg a Longi Green Energy Technology kínai napenergia-csoport német leányvállalata, a Longi Solar Technologie GmbH ellen, a romániai Enevóval együtt benyújtott ajánlatukkal kapcsolatban. Emellett a kínai állami tulajdonú Shanghai Electric Group két leányvállalata is visszavonta beruházási ajánlatát.

Az április elején indított vizsgálatok eredményeként Brüsszel megtilthatta volna a kínai vállalatoknak, hogy közbeszerzési pályázatokon induljanak az Európai Unióban. A Bizottság szerint „elegendő bizonyíték” áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a vállalatok „a belső piacot torzító külföldi támogatásokat” kaptak.

Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa szerint az EU Bizottság feladata biztosítani, hogy az Unióban működő külföldi vállalatok betartsák a tisztességes versenyre és az átláthatóságra vonatkozó uniós szabályokat. Leszögezte, hogy napenergiába történő tömeges beruházások nem mehetnek az EU ipari versenyképessége és az európai munkahelyek rovására”.

A Brüsszelben működő kínai kereskedelmi kamara „fokozódó protekcionista tendenciákat” vet az EU szemére. A kamara szerint az Európai Bizottság vizsgálatai „sérthetik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait”. A kamara szerint Brüsszel a kínai vállalatokkal szemben „aránytalan követelményeket” támaszt az európai versenytársaikhoz képet. (MTI)

The post Az EU vizsgálni kezdte a kínai napelemgyártók állami finanszírozását, el is álltak a beruházási ajánlataiktól first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed