Az Európai Bizottság nyilvántartásba vesz egy kannabisszal kapcsolatos kezdeményezést

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy részlegesen nyilvántartásba veszi az Európai kannabisz kezdeményezés elnevezésű európai polgári kezdeményezést, mely egyebek mellett arra kéri a brüsszeli testületet, hogy segítse elő a hozzáférést a gyógyászati kannabiszhoz – írja az MTI.

A keddi közlemény szerint a polgári kezdeményezés szervezői három pontba szedve először is arra kérik az Európai Bizottságot, hogy hívjon össze a kannabiszpolitikákkal, egyebek között a szankciókkal és a tagállami politikák következetességével foglalkozó transzeurópai polgári közgyűlést. Kérik továbbá, hogy a brüsszeli testület segítse elő a hozzáférést a gyógyászati kannabiszhoz, és az egészséghez való jog teljes mértékű gyakorlásának biztosítása érdekében tegye lehetővé a gyógyászati célra felírt kannabisz és annak származékai szállítását. Végezetül pedig azt is kérik, hogy a testület különítse el a kannabisz terápiás felhasználására irányuló kutatáshoz szükséges forrásokat.

A közlemény szerint az Európai Bizottság megállapította, hogy a kezdeményezést csak a második és a harmadik célkitűzés alapján lehet nyilvántartásba venni, mivel csak ezek felelnek meg a nyilvántartásba vétel követelményeinek. „A kezdeményezés első célkitűzésének nyilvántartásba vételét a testületnek el kellett utasítania, mivel kívül esik azon a hatáskörén, hogy jogi aktusra irányuló javaslatot terjesszen elő” – írták.

A javaslatok tartalmát az Európai Bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta. A részleges nyilvántartásba vétel kétlépcsős eljárás keretében történik, amelynek első lépésében az Európai Bizottság arra kérte a szervezőket, hogy az előzetes értékelést figyelembe véve módosítsák eredeti kezdeményezésüket. Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.

A keddi nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy év alatt egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottságnak reagálnia kell. A brüsszeli testület dönt arról, hogy a kezdeményezésre válaszul hoz-e intézkedéseket vagy sem, és a döntését meg kell indokolnia.

The post Az Európai Bizottság nyilvántartásba vesz egy kannabisszal kapcsolatos kezdeményezést first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed