Az Ibiza-botrányba belebukó alkancellár közbenjárásával lobbiztak Gulyás Gergelynél az OBI és a Müller tulajdonosai

Az OBI és a Müller áruházlánc tulajdonosai az egykori osztrák alkancellár közbenjárásával lobbiztak Gulyás Gergelynél azért, hogy a plázastop ellenére is nyithassanak új üzletet Magyarországon – derült ki a Der Standard által megszerzett sms-üzenetekből. Az osztrák napilap az ügy magyar vonatkozásait megosztott a HVG-vel, amely ily módon részt vett az oknyomozásban.

A 2019-es sms-váltások az osztrák parlament vizsgálóbizottságának anyagában szerepelnek, melyet azután állítottak fel, hogy kiderült: a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt elnöke, Ausztria egykori alkancellárja, Heinz-Christian Strache egy kiszivárgott videón Ibizában egy állítólagos orosz milliárdosnővel ausztriai befektetések támogatásáról egyezkedett választási kampánypénzekért cserébe. Az üzenetváltások az osztrák barkácsáruházlánc tulajdonosa, Alois Wegscheider, Strache és a magyar kancelláriaminiszter között zajlottak le, néhány héttel az alkancellár bukásához vezető botrány kirobbanása előtt.

2019-ben Wegscheider az alábbi üzenettel köszönte meg Strachénak, hogy összekötötte Gulyással:

Helló, Heinz! Izgatott vagyok!!! Az ajánlásodnak köszönhetően olyan beszélgetést folytathattam Gulyás miniszterrel, amelyet jóindulat és célorientált együttműködés jellemzett. Most már elkezdhetünk a megfelelő ingatlanok után nézelődni. Gulyás elmondása szerint a jóváhagyás és végrehajtás előtt már nincs akadály.

Az OBI vezére azt akarta elérni, hogy a 2012-es plázatörvény ellenére nyithasson új üzletet Debrecenben. A HVG szerint csak néhány, nem túl bőbeszédű üzenet származik Gulyástól, ám az kiderült, hogy a miniszter együtt ebédelt az osztrák üzletemberrel.

Az sms-ekből kiderült, hogy Erwin Müller, a Müller-drogérialánc vezetője is feltűnt a lobbisták között, akit Strache Szalay-Bobrovniczky Vincével, korábbi bécsi nagykövettel, a Miniszterelnökség mostani államtitkárával kötött össze. A közvetítő sms-e szerint a német üzletlánc vezetője „nagyon hálás” volt Strache közreműködéséért, mire az alkancellár a bennfentesség látszatát cseppet sem kerülve azt válaszolta, hogy ha kell még valami, akkor csak szóljanak, hiszen hétfőn találkozik Budapesten Orbánnal.

Az sms-ekből nem derült ki, hogy az OBI és a Müller vezetőinek sikerült-e befolyásolnia a magyar hatóságokat, az viszont egyértelmű, hogy

mindkét üzletlánc a plázastop ellenére tudott terjeszkedni Magyarországon.400 négyzetméteresnél nagyobb kereskedelmi üzlethelyiséget csak abban az esetben lehet Magyarországon létesíteni, átalakítani, bővíteni, ha egy speciális eljárásban hozzájárulnak ehhez a hatóságok. Ennek a hatóságnak Gulyás Gergely delegálta és delegálja az elnökét és a tagjait.

Az érintett kormányhivatal a HVG-nek azt válaszolta, hogy a jogszabályok alapján és nem  „lobbierők hatására” hoz döntéseket.

The post Az Ibiza-botrányba belebukó alkancellár közbenjárásával lobbiztak Gulyás Gergelynél az OBI és a Müller tulajdonosai first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed