Az NVB kiadta Borvendég Zsuzsannának Toroczkai László EP-mandátumát

Kiadta Borvendég Zsuzsannának (Mi Hazánk Mozgalom) a Toroczkai László lemondása miatt megüresedett európai parlamenti (EP-) mandátumot a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön.

A június 9-ei EP-választás eredményét az NVB június 14-én állapította meg, de a határozat ellen érkezett egy felülvizsgálati kérelem, amelyet a Kúria június 19-én érdemi vizsgálat nélkül elutasított, így az NVB választási eredményt megállapító határozata jogerőssé vált.

Toroczkai László a Mi Hazánk Mozgalom listavezetőjeként szerzett mandátumot, azonban június 14-én arról írásban lemondott. A lemondó nyilatkozat az EP-választás eredményének jogerőre emelkedésével, szerdán hatályosult.

Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló törvény szerint a mandátumhoz jutott képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot –  a listán eredetileg szereplő jelöltek közül – a párt által megnevezett jelöltnek kell kiadni. A Mi Hazánk Mozgalom törvényes képviselője azt kérte, a mandátumot a bizottság a lista 3. helyén szereplő Borvendég Zsuzsannának adja ki.

Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi feltételeknek, az NVB csütörtökön kiadta a mandátumot Borvendég Zsuzsannának, aki a határozat jogerőre emelkedését követően veheti át azt az Országgyűlés Irodaházában a jövő héten, a többi megválasztott magyar EP-képviselővel együtt.

(MTI)

Kapcsolódó
Eredmények

The post Az NVB kiadta Borvendég Zsuzsannának Toroczkai László EP-mandátumát first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed