Az ukrán főparancsnok menesztéséről jelentek meg információk

Január 29-én kora este több Telegram-csatornán is olyan információk jelentek meg, melyek szerint elmozdíthatták a pozíciójából Valerij Zaluzsnij t, az ukrán csapatok főparancsnokát. A Telegram-csatornák között több olyan is van, amelyek korábban is jelentettek már az ukrán elnöki hivatalból származó bennfentes információkat–  számolt be róla a Kyiv Independent, aminek egy, az ukrán fegyveres erők vezérkarában dolgozó forrására szintén azt mondta, hogy Zaluzsnijt menesztették. Más források szerint viszont a főparancsnok továbbra is posztján van, de valóban benne van a levegőben a leváltása.

A hírekre eddig sem Zaluzsnij, sem Volodomir Zelenszkij nem reagált, az elnök szóvivője, Szergej Nyikityforov viszont azt mondta a Kyiv Independentnek, hogy valótlanság a főparancsnok menesztéséről szóló hír, aminek egyébként az elnöki hivatal honalpján sincs nyoma.

Zaluzsnij 2021 júliusa óta tölti be a főparancsnoki tisztséget, kapcsolata Zelenszkijjel látszólag tavaly novemberben romlott meg, amikor egy interjúban arról beszélt, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a háború elhúzódik. Zelenszkij nem sokkal később nyilvánosan cáfolta a főparancsnoka véleményét, nem sokkal később pedig arról jelentek meg információk, hogy Zelenszkij néhány katonai parancs esetében megkerülte a kommunikációban Zaluzsnijt. Amikor a kettejük viszonyáról kérdezték tavaly év végén, Zelenszkij azt mondta, munkakapcsolatot ápolnak Zaluzsnijjel.

The post Az ukrán főparancsnok menesztéséről jelentek meg információk first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed