Balog Zoltán: K. Endre kegyelmi kérvényét nem én nyújtottam be, nem én terjesztettem fel

Azokra a médiából jövő alaptalan vádaskodásokra és híresztelésekre, amelyek rajtam mint a Zsinat lelkészi elnökén keresztül egyházunkat, annak zsinati testületét is be akarják mocskolni, a visszautasításon túl nem fogok válaszolni. De előttetek kész vagyok megállni.

 

Mindenki által tudható, hogy 15 ismert közéleti, tudományos, egyházi és a kultúrát alakító személlyel együtt tagja vagyok a köztársasági elnök tanácsadó testületének. Az is természetes, hogy ebben a minőségemben nem egyházunkat képviselem. Akár tévedtem, akár nem, amikor megbízóm kérésére bármilyen ügyben állást foglaltam, az kizárólag rá tartozik. Elnök asszony a nyilvánosság előtt elmondta, amit szükségesnek tartott. Tiszteletben tartom azt, ahogy ő ezt az ügyet lezárta. Tartsuk mi is tiszteletben!

 

2016-ban miniszterségem alatt a bicskei gyermekotthon főváros által Bárczy István-díjjal jutalmazott igazgatója a szakterület felterjesztésére kapott kitüntetést, s amikor gyanú merült fel ellene, azonnal felfüggesztettem, vizsgálatot rendeltem el, s a büntetőeljárás végén börtönbe került. Vele személyesen soha nem találkoztam, kegyelmi kérvényt nem nyújtott be. Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében (akit nem pedofilként ítéltek el) fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. A kérvényt nem én nyújtottam be, és nem én terjesztettem fel. A pedofília bűnének mélységes elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát és nem is fogja. A Református Egyházban ebben is egyek vagyunk. Holnap a nyilvánosság előtt is nyilatkozatot teszek erről

– írta hétfőn Balog Zoltán református püspök, egykori emberierőforrás-miniszter abban a levélben, amelyet a lelkipásztoroknak és a presbitereknek címzett, és a Telex birtokába jutott.

A lap előzőleg azt írta, hogy a Magyarországi Református egyház vezetése kedd délelőttre berendelte Balog Zoltánt, hogy egy esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében.

A 24.hu református egyházi forrásból értesült, hogy a zsinat elnöksége korábban nem kapott tájékoztatást Balog Zoltántól a kegyelmi ügyről.

Ez azért lényeges, mert a Telex és a Direkt 36 cikke szerint Balog fontos szerepet játszott a kegyelmi döntésben, lobbizott azért, egy Novákhoz közel álló forrás pedig azt mondta, amikor a botrány kitört, és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért a püspöktől, akkor ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon. A 444 pedig úgy tudja, hogy a kegyelmi döntést megelőzően Balog Zoltán találkozót szervezett Novák Katalin és K. Endre felesége között.

The post Balog Zoltán: K. Endre kegyelmi kérvényét nem én nyújtottam be, nem én terjesztettem fel first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed